Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sandvika tåler en ny høyhusdebatt

Høyhusdebatten i Sandvika har flyttet seg til nord for stasjonsområdet. Oslo Areal, som eier Løkketangen, har et ønske om å bygge høyhus her, selv om det foreløpig møter politisk motstand.

Høyhusdebatten i Sandvika har flyttet seg til nord for stasjonsområdet. Oslo Areal, som eier Løkketangen, har et ønske om å bygge høyhus her, selv om det foreløpig møter politisk motstand.

ILLUSTRASJON: Grape Architechts AS

Nye områder for Sandvikas utvikling dukker stadig opp på sakskartet. Mens anleggsmaskinene snart inntar Sandvika sentrum øst, for å starte rivningen av blant annet Helgerudgården, flyttes fokuset nå noen få hundre meter lenger nord. Nærmere bestemt til stasjons­området, og videre mot Løkketangen og langs Elias Smiths vei.

Foruten utvidelse av Sandvika stasjon og ny løsning for bussterminalen, inkluderer dette et nytt hovedkontor for Viken fylkeskommune ved Leif Tronstads plass. 

Med Viken-kontoret mer enn aner vi konturene av en ny høyhusdebatt i Sandvika. For dem som husker tidligere opprivende debatter om hvor høyt det bør bygges i Sandvika, er det lett å forstå at noen kvier seg. 

Vi tror likevel at Sandvika både trenger og tåler en ny høyhusdebatt, denne gang med utgangspunkt i et hovedkvarter for Viken. 

Rådhuset og Kommunegården, som er under rehabilitering, er begge to helt sentrale signalbygg i sør, der de ligger på hver sin side av Sandvikselva. Det bør samtidig være mulig å finne rom for et signalbygg i Sandvika Nord.

Et flertall i planutvalget åpnet nylig for et bygg på mellom 12 og 16 etasjer. Ikke alle er like begeistret for dette, og det ble sågar trukket paralleller til «nyrike» byggeprosjekter i Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan. 

Det tolker vi som en spissformulering på Sandvikas vegne, starten på en frisk og viktig debatt om hva som tjener dette området best. Selv om noen partier vegrer seg mot så høye bygg, er det en styrke at alle partiene i planutvalget med unntak av SV var enige om å gå videre med planprogrammet.

Skal det bygges så høyt, må det også stilles store krav til utformingen.

Det aller viktigste blir å være tydelige på rammene. Skal det bygges så høyt, må det også stilles store krav til utformingen. Ikke bare bygge høyt for høydens skyld. 

Dette krever at Bærum og Viken deler samme ambisjon om å skape et bygg som legges merke til og som folk kan være stolte av, men som også er funksjonelt for Viken.

For å finne frem til dette er det naturlig at det utlyses en arkitektkonkurranse. Her er det helt nødvendig å få opp flere utkast og ideer, slik at vi får en bred debatt om hva som tjener Sandvika best.

Da må det ikke være et krav for å vinne at bygget skal være høyest mulig, men vi må være åpne for at vinnerutkastet både kan bli et bygg på 12 etasjer og på 16.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.