Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sandtaket kan bli fritt for lastebiler, støy og støv

Svelviksand slik det fremstår i dag sett fra høyeste punkt av sandtaket. Til høyre Drammensfjorden. – Det er mulig å bygge et solkraftverk på området, skriver innsenderen.

Svelviksand slik det fremstår i dag sett fra høyeste punkt av sandtaket. Til høyre Drammensfjorden. – Det er mulig å bygge et solkraftverk på området, skriver innsenderen.

Foto: Jens O. Kvale

Undrenes tid er ikke forbi. Svelviksand sandtak kan bli hundre prosent fri for lastebilkjøring, støv og støy.

Det kan skje om konsernsjef Stig Skarbø og hans sammensvorne i Stange Gruppen ikke får gjennomslag for sine trolig ødeleggende ønsker om å lage pukkverk og å transportere de enorme stein- og overskuddsmassene fra hele Østlandet til Verket.

Det er nemlig mulig å bygge et solkraftverk, eller solcellepark som det også kalles, på området til sandverket, gitt at det er kapasitet i strømnettet.

Årlig energiproduksjon avhenger av hvor mange mål det bygges på. Enkelt sagt kan et verk på ti mål produsere kraft tilsvarende årsforbruket til i overkant av 50 eneboliger.

Er det 50 mål som kan bebygges med solpaneler, gir det strøm til 250 eneboliger, og 100 mål gir strøm til hele 500 eneboliger.

Solgrids solkraftverk Varberg Norra sør for Göteborg. – Solkraft bidrar til lokale arbeidsplasser, og solcellekraftverkene innebærer minimale inngrep i naturen, skriver innsenderen.

Solgrids solkraftverk Varberg Norra sør for Göteborg. – Solkraft bidrar til lokale arbeidsplasser, og solcellekraftverkene innebærer minimale inngrep i naturen, skriver innsenderen.

Foto: SOLGRID

Asker kommune må sikkert komme inn i prosessen og kanskje endre rammevilkårene, om det blir slik vi kan håpe, blant annet fordi eieren Stange Gruppen trolig vil ha mest mulig penger for tomten ved utleie eller salg.

Solkraftverket Solgrid AS har søkt om konsesjon for å bygge Norges første bakkemonterte solkraftverk i et område bestående av et tidligere sandtak og spredt furuskog i Innlandet fylke. Dersom alt går som planlagt, vil kraftverket bli ferdigstilt i løpet av neste år.

Selskapet har hovedfokus på Viken-området. – Vi ser etter uproduktive næringsområder, som enten er delvis i bruk eller som ligger brakk, med god solinnstråling, sier administrerende direktør Kristin Melsnes i Solgrid på selskapets nettside.

Solkraft bidrar til lokale arbeidsplasser, og solcellekraftverkene innebærer minimale inngrep i naturen.

Et nedlagt grustak kan få nytt liv og gi grønn energi til befolkningen. Det vil bygges med såkalt bifacial-teknologi, som fanger opp solinnstrålingen fra begge sider av panelene.

Solgrid, som har Østfold Energi og Akershus Energi på eiersiden, har i år bygget sitt første solkraftverk litt sør for Göteborg i Sverige. Der surrer det og går.

Eller rettere sagt: Det surrer ikke, for det er stillegående deler. Ikke gir de fra seg støy eller støv, og ikke er de synlige før man kommer tett innpå, for de er bare noen få meter høye og kan derfor ikke sammenlignes med svære, høye vindmøller. Ambisjonene er å realisere flere prosjekter her i Viken-området.

– Forholdene ligger godt til rette i Norge. Det er solinnstråling som er avgjørende, og det kalde klimaet vårt er faktisk gunstig for solcellenes virkningsgrad og levetid. Selv om vannkraften er ryggraden i det norske kraftsystemet, har vi tro på at solkraft vil spille en stadig viktigere rolle, sier Melsnes på nettsiden.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.