Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sammen kan vi redde havet

– Vår lange kystlinje fra Lysaker til Lier gjør at det påhviler oss et stort ansvar for livet i, på og rundt fjorden, skriver Elisabeth Holter-Schøyen i Asker Venstre.

FOTO: PRIVAT

Vi bor i et land med fantastisk natur. Asker og Bærum har variert natur med lang kyst, dyrket mark, vassdrag og skog og noe av landets rikeste naturmangfold. Vår lange kystlinje fra Lysaker til Lier gjør at det påhviler oss et stort ansvar for livet i, på og rundt fjorden. Men naturen er sårbar.

Derfor er det viktig at vi sammen bidrar til å ta vare på naturen og havet. Støtt årets TV-aksjon, så bidrar vi til å redusere plastutslippene og ta vare på verdenshavene.

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Plasten truer ikke bare dyrelivet, men også oss. Årets TV-aksjon bekjemper plast i havet. I samarbeid med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv er målet å redusere utslipp av plast til elver og hav med 7.000 tonn årlig.

Kampen mot plasten i havet er en kamp også for Venstre. I statsbudsjettet for 2021 har vi fått på plass en rekke tiltak som bidrar til renere hav og strender, bedre luft og mer og bedre kunnskap om miljøet vårt. Til sammen foreslår regjeringen å bruke hele 2,3 milliarder kroner til å ta vare på norsk natur i 2021.

Tusenvis av frivillige har gjennom «Strandryddedagen» i hele Norge, og Asker og Bærum, ryddet strender både langs kysten og i innlandet. I 2019 ble over 2.000 tonn søppel fjernet fra norske strender. Mesteparten av dette er plast. Denne dugnaden er utrolig viktig!

Strandryddere har ryddet en kystlinje som tilsvarer avstanden mellom Oslo og Bergen og tilbake igjen. Ifølge Strandryddedagens rapport består avfallet av en rekke plastgjenstander, der plastbiter, tau, drikkeflasker, Q-tips, isopor, strips og korker er gjengangere.

I Asker har vi i tillegg til frivillige strandryddere hatt prosjektsamarbeid mellom Nav og Fjorden Ren hvor unge har ryddet 65 tonn marint avfall siden 2017. Plasten sorteres og omskapes til produkter og kunst.

Vi må i hovedsak gjøre tre ting for å hindre at plast spres i naturen. For det første må vi stanse unødvendig bruk av plast, og for det andre må vi stanse tilførselen av ny plast i havet, som jo er det viktigste. For det tredje må vi rydde i plastforsøplingen slik at plasten ikke brytes ned til mikroplast, og for å hindre skader på naturen.

Norge har jobbet hardt for å få på plass en nullvisjon for plast i havet. Den ble vedtatt i FNs miljøforsamling i 2017. Plast er ikke bare et lokalt problem, det er et globalt problem, og vi må løse det gjennom internasjonalt samarbeid. 

Norge har en internasjonal lederrolle i kampen mot plast i havet. Nå er målet å få på plass en internasjonal handlingsplan mot marin plastforsøpling og internasjonalt regelverk for behandling av plastavfall. Det er avgjørende at vi på internasjonalt nivå får på plass avtaler som forplikter mange land.

Men minst like viktig er det lokale engasjementet. Derfor er det grunn til å takke TV-aksjonen NRK, WWF Verdens naturfond og tusenvis av strandryddere for innsatsen.

Vi håper du blir med og støtter årets TV-aksjon. Sammen kan vi redde havet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.