Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Sammen for lærlinger

– Viken fylkeskommune, NHO og LO oppfordrer kommunene til å ta inn flere lærlinger nå, skriver LOs Ulf Lervik og NHOs Nina Solli.

Når det er økonomisk krise i næringslivet, er gjerne lærlinger de første som må gå og de siste som kommer tilbake til arbeidsplassen. Slik bør det ikke være. Fremtidens arbeidsliv trenger at vi satser på lærlingene i dag.

Trepartssamarbeidet står sterkt i Viken. Fylkeskommunen, LO og NHO har et nært samarbeid og arbeider tett sammen for å løse oppgaver til det beste for arbeids- og næringsliv i Viken. Vi har stått sammen om den første tiltakspakken fra Viken, og nå må vi stå sammen for å sikre at lærlinger får gjennomført læretiden sin og ikke minst for å sikre at vi får på plass flere lærekontrakter fra høsten.

En viktig felles interesse er arbeidskraftbehov og kompetansebehov i Viken fremover. NHOs kompetansebarometer viser at seks av ti bedrifter har et udekket kompetansebehov. 

I Viken vil det være stor etterspørsel etter fagarbeidere innenfor bygg, data og elektro. Lærlinger spiller en avgjørende rolle for å sikre kompetent arbeidskraft både i privat og offentlig sektor. Flere har behov for læreplass, og Viken-samfunnet er helt avhengig av fagarbeidere og kompetent arbeidskraft uansett hva slags varer og tjenester som skal leveres.

Tilbudet i videregående opplæring er et viktig virkemiddel for å øke andelen elever som fullfører og består. I tillegg skal tilbudet så langt som mulig sørge for en hensiktsmessig balanse mellom søkernes ønsker og næringslivets behov for arbeidskraft.

Denne våren har det vært arbeidet for at de som er lærlinger i dag, må få fullført sine utdanningsløp. Nå begynner den store oppgaven med å sikre at de som trenger læreplass fra høsten, får innvilget dette. 

Lærlingen er en viktig ressurs som bidrar med å styrke kompetansen innenfor de ulike bransjer. Lærlingen tilfører arbeidslivet nye øyne, ungdommelig pågangsmot og ikke minst arbeidskraft. 

Å kunne tilby alle kvalifiserte søkere en læreplass er viktig både for den enkelte og for samfunnet. I Viken trenger vi mange dyktige fagarbeidere i årene som kommer. Statistisk sentralbyrå anslår at vi vil mangle 90.000 fagarbeidere i 2035. Mange av disse hører til i Viken.

Som et konkret resultat av koronapandemien har læreplassmarkedet blitt svært usikkert i år. Mange bedrifter avventer situasjonen. Det er derfor mer viktig enn noen gang at bedrifter og virksomheter som allerede har lærlinger, ser på muligheten for å ta inn flere. 

Samtidig oppfordrer vi virksomheter som ikke har lærlinger, til å ta inn lærlinger når aktiviteten tar seg opp igjen. Det er også viktig at Stortinget og regjeringen bidrar der de kan. En økning i lærlingetilskudd vil være et viktig bidrag.

Det finnes mange engasjerte lærebedrifter i Viken. Disse bedriftene ser fordelen av å satse på lærlinger. De tenker langsiktig på eget og bransjens rekrutteringsbehov. Privat sektor og spesielt industrien har lang tradisjon for å ta inn lærlinger. Slik styrkes bedriftens verdiskaping samtidig som man sikrer kompetent arbeidskraft.

Viken fylkeskommune, NHO og LO oppfordrer kommunene til å ta inn flere lærlinger nå. Slik kan kommunene som arbeidsgiver sikre rekrutteringen av fagkompetanse i fremtiden.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.