Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Samhold og omsorg på avstand

Lene Conradi måtte holde god avstand da hun leverte blomster til 100 årsjubilanten Gunvor Hilmersen. Vårens viktigste dugnad er å verne de sårbare, skriver Askers ordfører i dette innlegget.

Lene Conradi måtte holde god avstand da hun leverte blomster til 100 årsjubilanten Gunvor Hilmersen. Vårens viktigste dugnad er å verne de sårbare, skriver Askers ordfører i dette innlegget.

Foto: Privat

Ingen av oss har opplevd maken til dager vi nå går gjennom, og krisen preger oss alle.

Innbyggerne i Askersamfunnet – og hele landet – står i vidt ulike situasjoner. En stor andel mennesker utgjør samfunnskritiske funksjoner, og de står nå i første linje for å redde liv og sørge for at grunnleggende behov dekkes. 

For mange handler det om å få hverdagen med hjemmeskole og hjemmekontor til å fungere. For andre er situasjonen uavklart og skremmende. Kanskje er du permittert, frykter at du vil miste jobben eller at bedriften din ikke skal klare seg. Kanskje er du eller noen du bryr deg om ekstra utsatt for alvorlig sykdom, og du frykter koronasmitte mer enn noe annet. Kanskje er du blant dem som nå tilbringer mer tid enn du burde i et konfliktfylt hjem.

Isolasjonen vi snakker om som en helt avgjørende dugnad, kan medføre store belastninger for enkeltpersoner. Vit at du kan få hjelp, også i disse tider. I Asker styrker vi nå digital oppfølging med telefontjenester og video overfor de mest sårbare gruppene, bl.a innenfor psykisk helse, samt at vi har opprettet en hjelpetelefon for barn og unge som trenger å snakke med trygge voksne. Hjelpetelefonen har nummer 66 71 50 59. På Asker kommunes nettsider er det en samleside med telefonnummer til flere ulike hjelpetelefoner. Ikke nøl med å ta kontakt.

Kriser gjør at vi henter frem ressursene som bor i oss

Både karantener og frykt for smitte hindrer oss fra nødvendige gjøremål, som å dra på matbutikken eller apoteket. I samarbeid med frivilligheten i Asker har vi opprettet appen Nyby. Her kan både du som trenger hjelp, og du som ønsker å hjelpe andre, registrere deg.

Kriser gjør at vi henter frem ressursene som bor i oss. Vi blir utfordret til å tenke annerledes, og til å gjøre ting på nye måter.

Det er så mange i vårt lokalsamfunn som nå bruker sin kunnskap og sitt pågangsmot til å finne løsninger. Det fyller meg med håp.

Vi kjenner ennå ikke omfanget av koronaepidemien, og vi vet ikke hvordan den vil prege samfunnet vårt og verden på lengre sikt. Men vi vet at dette blir en annerledes vår. Vi må droppe planlagte reiser og aktiviteter i påskeferien. Eksamener avlyses, konfirmasjoner utsettes og 17. mai-feiring – og russefeiring – blir også med helt andre rammer. Det er uvant for oss å skulle tenke helt nytt om slike tradisjoner og merkedager. Men jeg er sikker på at vi også her vil finne løsninger, og at nye og gode ting vil vokse frem.

Nå er tiden for å tenke «vi», ikke «jeg», og for å forsøke å være en raus utgave av oss selv. Mer enn noen gang er Per Fugellis oppfordring verdt å følge: «Ikke vær et ettall på jorda. Bry deg om flokken din».

For dugnad handler om å løfte i flokk. Og denne vårens viktigste dugnad går ut på å verne de sårbare. Vårt felles lille bidrag betyr mye i den store sammenhengen. Vi snur hverdagen vår på hodet for å redde liv.

Dette er også tiden for å feste blikket på det nære. La hverdagslige ting bli store. La livet holde en roligere fart. Øystein Hauges ord ble plutselig så virkelige for meg «No hastar det meir enn nokon gang med å ta det heilt med ro».

Samtidig kan vi vi glede oss over alt som fungerer og som er godt her i Norge.

Aldri før har vi gledet oss mer til å komme tilbake til hverdagen. For å komme dit må vi dyrke omsorgen og samholdet– selv om vi må holde avstand til hverandre.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.