Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Rust opp Asker og Bærums politistasjoner

Mye bør omgjøres og det lokale politiet styrkes, skriver Sps Eva Holo Kolstveit.

Foto: KNUT BJERKE

«Nærpolitireformen» ble innført i 2015, som en langsiktig plan for utvikling av politiet frem mot 2020.

I 2019 publiserer Arbeidsforskningsinstituttet AFI en rapport, kalt «Nærpolitireformen og politiets relasjon til publikum», der konklusjonene så langt trekkes etter intervju av 3100 ansatte.

Her uttrykkes det til dels stor frustrasjon over at digitaliseringsprosessen ikke fungerer som forutsatt. Kontakten med publikum er blitt dårligere på grunn av store avstander, forebygging er blitt vanskeligere, og det synes som om økonomi og administrasjon er viktigere enn bedre polititjenester. Et stort flertall av de spurte mener at reformen ikke vil gi publikum et bedre tilbud. Og de gir uttrykk for at de føler synkende tillit og respekt for den jobben de gjør i møte med folk på gata.

Etter fire år må dette sies å være dårlige tilbakemeldinger til en regjering som sier de har gitt etaten store midler og mange stillinger, men som likevel må se på at distriktene må spare inn på bemanning og virksomhet.

Lokallagsleder Jon E. Torp skriver på vegne av styret i Politiets Fellesforbund Sør-Øst et innlegg i Vest-Telemark blad i 24.07.20 der han peker på misforholdet mellom et pålegg om bemanning og underskudd i budsjettene, noe som vil føre til færre folk. Som han skriver: Papirkrav fra justispolitikere fører til at distriktene ansetter folk «på krita» i år, noe som fører til innsparinger og færre ansatte neste år.

Emilie Enger Mehl og Odvar Igland, Senterpartiet, hadde en meget god beskrivelse av følgene av reformen og bemanningssituasjonen i dag, og for innsparinger i Oslo, Asker og Bærum i tiden som kommer. Oslo politidistrikt har fått 350 nye stillinger. De har i stor grad gått til nye, store oppgaver og rapporterer-stillinger. Få synes i gatebildet. For Asker og Bærum har det blitt 37 færre stillinger, og det planlegges for innsparinger på bemanningssiden i tiden som kommer. Dette til tross for at «gamle Asker og Bærum» er blitt langt større, både i innbyggertall og responstid.

Når en ansatt med bosted i Asker ved ankomst på jobb i Oslo får beskjed om å reise tilbake til eget nabolag for husbråk, sier det litt om en organisering som ikke tjener innbyggerne.

Vi går ut fra at det blir foretatt en ny gjennomgang av reformen nå i 2020, at de kortene som viste seg å være svarteper tas ut av bunken, og at kortene legges på nytt. Mye bør omgjøres, slik Danmark gjorde etter å ha forstått at deres sentralisering var overdrevet.

Asker og Bærum må styrkes og bli et godt fungerende politidistrikt som kan gi innbyggerne tillit til at de får hjelp når de trenger det.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.