Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Russen - elsket og hatet

RUSS: – Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelser om utfrysing og audition, vold og misbruk. Ungdommene er glade! De er høflige! Ansvarlige. Skoleflinke. De tar avstand fra narkotika, skriver innsenderne.

De er røde, blå og noen også grønne eller sorte, og de lager en spesiell stemning i mai.

Og folk elsker å hate dem!

De er neste generasjon – vår fremtid.

La det være klart med én gang – vi tar avstand fra grøftefyll, narkotika og andre stoffer, mobbing, vold og misbruk.

Men er det virkelig det denne ungdommen står for? Vi har nok et litt annet inntrykk.

Les også: Rykket ut til russestøy

Les også: Russ jaget fra hotell

 

Vi synes også at russetiden er lang, at det til tider festes for mye, og at eksamen burde vært unnagjort før festen begynte.

Til sammen har vi hatt fire russ de siste to årene, både med og uten buss, og gjennom mange år og diverse arrangementer har vi blitt kjent med ganske så mange flere jenter og gutter i røde og blå dresser.

Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelser om utfrysing og audition, vold og misbruk.

Ungdommene er glade! De er høflige! Ansvarlige. Skoleflinke. De tar avstand fra narkotika.

LES OGSÅ: Råd til russeforeldre

Mange skaffer seg sin første jobb for å finansiere russetiden, og det er beundringsverdig hvordan de organiserer og engasjerer seg.

En gjeng med 20–30 ungdommer fordeler roller og ansvar, avholder møter med agenda og tar beslutninger, setter seg inn i regler fra politi og veivesen, de mekker på buss og bygger vennskap.

Les også: Russebuss avskiltet etter gjentatte advarsler

 

Det kreves innsats for at alle skal ha det bra i denne «russebedriften».

Det er en annen side ved denne tiden som gjør oss ganske opprørt, og som foreløpig er lite diskutert i media.

Det er alle de voksne som utnytter ungdommen i en sårbar tid. Det er den businessen russen har utviklet seg til å bli.

Med skyhøye priser på alt fra gensere til formstøpte ørepropper, klistremerker, kåringer, bandanas og annet stæsj som russen bare MÅ ha.

Ungdommene skal for første gang forhandle med voksne mennesker, de er uerfarne og møter profesjonelle på ulike områder: Russedress, Dugnadsiden, leverandører av lydanlegg, designere og andre.

Og når de endelig ruller i gang, etter to-tre år med forberedelser, så går ikke alt helt som planlagt … og da er vi voksne der ... men for å hjelpe?

Ja – de fleste sikkert. For å tjene penger? Ja – og det er legitimt at også ungdom må betale for tjenester de får av «profesjonelle». Men, mange skor seg på og utnytter denne ungdommen med dårlig tid, dårlig råd og buss i dårlig stand.

 

Det er voksne med dårlig moral. Som lover 24-timersservice, men er sporløst forsvunnet og svarer ikke på henvendelser når anlegget ikke funker.

Som skrur opp prisen: «Hvis dere må ha det NÅ så koster det så mye ..» og ja – de må ha det NÅ! For hvert rulledøgn teller, og det har allerede kostet ganske mye, så det gjelder å utnytte tiden …

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Som foreldre skal vi bidra til endring, da er det bra med debatt – så la oss gjøre den mest mulig fargerik og ikke ensidig hate den kommende generasjon, som står for så mye bra!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.