Rundt Semsvannet med Wildenvey og Prøysen
En dag i min lærergjerning fulgte jeg en geolog med en skoleklasse ved Semsvannet i Asker, en litt tåkefull dag.
«Der ser dere hvor havlinja gikk.» sa han og pekte tvers over vannet. «Men det er jo mønet på Tveiter gård», sa en av de oppvakte elevene. I dag kalles gården Tveter, men den het Tveiter på bygdemålet, som betyr gressletter ved skogen.
Dette vannet er helt unikt med sin fugle- og fiskerikdom, geologistudenter henger som fluer i fjellveggen og plukker steiner fra rombeporfyr og finner trilobitter.
Her er det bygdeborger, og det har vært over 30 kalkovner og kølabonner, som leverte kull til jernverkene på Dikemark og Bærums Verk. Fossekallen har på genialt vis plassert reiret sitt bak den strie fossen, og stiftelsen NaKuHel, som står for natur, kultur og helse, som driver mange aktiviteter for å hjelpe folk, holder til i flere av bygningene rundt Semsvannet.
De serverer nydelig bakverk til turvandrerne, og en gang i uka er det familiemiddag til de som ønsker det. NaKuHel er en ideell organisasjon, som er en viktig del av miljøet rundt vannet.
På en av husmannsplassene, Mobråtan, ble filmen «Mormor og de åtte ungene» spilt inn i 1979. Kølabonn, en annen av husmannsplassene, var der forfatteren og kunstneren Bernhard Folkestad holdt til. Her skrev Wildenvey i 1909 fyllediktet «Jonsoknatt»; det var en skikkelig fest, og han dedikerte diktet til Folkestad.
De la flaskene i bekken for å holde dem kalde, og da forsvant etikettene. I diktet skildrer Wildenvey: «Det var Lysholms akevitt jeg hadde drukket ut som pilsen, og jeg tenkte: – Det blir døden, dette lyse livets vann.»
Han fortsatte: «Jeg slapp fra det også denne gang og mange ganger siden, men det kostet kanskje noe – for en regnes jo for gal. Ikke mindre må jeg minnes denne natten hele tiden, den var middelaldernorsk, og kanskje internasjonal.»
På andre sida av vannet bodde Alf Prøysen i fire år under krigen, på Østre Vøyen gård, som ikke lå langt unna vannet; her jobbet han som «griskokk» og fjøsrøkter.
Småbrukslærerskolen på Sem var bygd etter initiativ fra Holtsmarkene på Tveiter, og den store gården ligger rett ved vannet. Her ble Prøysen en populær, ledende kraft i studentrevyene i løpet av krigen. Her finnes det flotte bilder hvor Prøysen danser i sentrum av fire lettkledde jenter i et revynummer.
I dag står de flotte bygningene til småbrukslærerskolen og forfaller. Det må Asker kommune gjøre noe med!