Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Røykens millionsvikt gir uheldig signaleffekt

Røykens rådmann, Per Morstad, varsler at kommunen kan få med seg 33,3 millioner kroner mindre inn i nye Asker enn det handlingsregelen til kommunene tilsier.

Handlingsregelen er et begrep vi først og fremst forbinder med hvor mye oljepenger landet vårt kan bruke hvert år. Men også den nye storkommunen Asker har sin handlingsregel. Denne fastslår hvor stort driftsresultat Asker, Røyken og Hurum skal levere i 2019, det siste året før kommunene slår seg sammen - nærmere bestemt et overskudd på 1,75 prosent.

Nå tyder alt på at Røyken er i ferd med å bryte denne handlingsregelen. 

Kommunen budsjetterte med et driftsresultat på 28,8 millioner kroner, men i forrige uke ble det klart at resultatet vil bli vesentlig svakere. Budsjettsvikten er på 33,3 millioner kroner, og hvis Røyken ikke klarer å ta grep, ender det med et underskudd på 4,5 millioner kroner.

Det er alvorlig, ikke minst med tanke på hvor kostnadene er blitt vesentlig høyere enn forutsatt: Økte utgifter til barnevernet og merforbruk på Bråset bo- og omsorgssenter står alene for over 22 millioner kroner.  Her gjelder det å klargjøre både årsaken til kostnadsøkningen, og ikke minst om Røyken drar med seg dette forhøyede kostnadsnivået også i årene som kommer.

Det er særdeles viktig at alle de tre kommunene styrer økonomien svært godt ut året

Både rådmann i Asker, Lars Bjerke, og Arbeiderpartiets gruppeleder, Marianne Riis Rasmussen, mener underskuddet ikke er større enn at det er til å håndtere. Det er vi isolert sett enige i. Den nye kommunen er robust nok til å tåle en slik svikt, og rådmannen anslår at nye Asker vil ha et årlig overskudd på rundt 300 millioner kroner.

Signaleffekten er det verre med, når den ene parten i et trepartsforhold ikke klarer å håndtere sin del av de økonomiske forpliktelsene. Det er særdeles viktig at alle de tre kommunene styrer økonomien svært godt ut året, og ikke tenker at det nye fellesskapet kan ta regningen. 

Røykens rådmann, Per Morstad, forsikrer at de vil se på tiltak for å bedre resultatet, så lenge det ikke går ut over tjenestene. Morstad, som fra nyttår går inn i Lars Bjerkes ledergruppe som direktør for samfunnsutvikling i Asker, har også fått et tydelig signal fra sin fremtidige leder:

- Røyken bør i løpet av året styre økonomien, slik at man i hvert fall kommer i balanse og unngår underskudd, sier Bjerke.

Vi forventer at den marsjordren følges opp i Røykens siste halvår som selvstendig kommune - både av administrasjonen og politikerne.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.