Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Rosenvildehagen – Evje skoles nye skolehage

– For Evje skoles elever vil Rosenvildehagen være det ultimate stedet for en skolehage, skriver innsenderen om eiendommen i Evjebakken som i årene 1917–1978 huset Rosenvilde husmorskole.

– For Evje skoles elever vil Rosenvildehagen være det ultimate stedet for en skolehage, skriver innsenderen om eiendommen i Evjebakken som i årene 1917–1978 huset Rosenvilde husmorskole.

Foto: NILS JOHAN DAHL

Da jeg fikk min første jobb i Bærum i 1975, hadde Evje skole fremdeles en skolehage. Den er for lengst historie. Det er trist. 

Barn og unges elementære kunnskap om matdyrking er forsvunnet i takt med industrialiseringen i jordbruket.

Heldigvis har ideen om skolehage på nytt skutt fart i disse dager. Levre skole, som den første og eneste skole så langt i Asker og Bærum, har fått egen skolehage. Et livsviktig frø er dermed sådd. 

I Oslo er det over 40 skoler som har tilgang til skolehage. Nå gjelder det at Asker og Bærum får fart på seg.

En skolehage brukes og driftes av skolen. I skolehagen kan elevene lære å dyrke jorda, høste grønnsaker og frukt. Aktiviteten i skolehagen kan integreres i forskjellige fag, for eksempel naturfag og mat og helse. I en usikker fremtid kan slik kunnskap være livsviktig.

– I Oslo er det over 40 skoler som har tilgang til skolehage. Nå gjelder det at Asker og Bærum får fart på seg, skriver Målfrid Brekke.

– I Oslo er det over 40 skoler som har tilgang til skolehage. Nå gjelder det at Asker og Bærum får fart på seg, skriver Målfrid Brekke.

Foto: Nina Abrahamsen

I Bærum verserer det nå planer om å bygge boliger i Rosenvildehagen. Kommunen er inne i en boligbyggerus som det kan være på tide å roe ned. Til boligbygging er denne hagen dessuten svært uegnet der den ligger i den bratte Evjebakkens aller bratteste parti.

 Hagen er altfor verdifull til å bygges ned. For Evje skoles elever vil Rosenvildehagen være det ultimate stedet for en skolehage.

Det kreves riktignok en del tilrettelegging i form av trefelling, terrassering og lignende.

Sparebankstiftelsen gir tilskudd til etableringen. Tilskuddene vil fortsette frem til 2023 og vil gjøre det mulig for 30 nye skoler å etablere skolehage, slik Budstikka skriver. Nå må skolene kjenne sin besøkelsestid og vise interesse før det er for sent.

Men det er også mye å ta vare på i hagen fra den tid Rosenvilde Husmorskole holdt til her, som var i tidsrommet fra 1917 til 1978. 

Her er bringebær og gamle frukttrær samt en stor forekomst av akeleier – disse blyge små blomstene som står med bøyd nakke – noen enkle, andre fylte – i mange slags farger og fargekombinasjoner. Å dyrke blomster er også viktig.

Undertegnede har vært nærmeste nabo til Evje skole i over 20 år. Det som var skolehage, skibakke, skøytebane, gressbane er nå bygd ned eller lagt under asfalt og kunstgress med gummigranulat. 

Det er trist. Måtte barna på denne flotte skolen få nyte godt av Rosenvildehagen, få jord under neglene og oppleve at frø som spirer, blir til blomst og frukt.

Og tenk komme hjem med poteter og gulrøtter de selv har hentet opp av jorda. Og spise grønnsaker de selv har dyrket.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.