Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Røkkes smarte retorikk

HØYHUS: – Å kalle prosjektet «Verdenshavenes hovedkontor» er å forlede oss, skriver innsenderen om Kjell Inge Røkkes planlagte 200 meter høye bygning på 64 etasjer på Fornebu.

Dagsavisen hadde før jul en lederartikkel som påpekte alle gangene Røkke har klart å lure seg til gunstige avtaler for seg selv.

Mye tyder på at han nå prøver seg igjen med tårnet sitt på Fornebu. Så langt har både statsministeren og Bærums ordfører vist at de er på god vei til å bli lurt idet de på lanseringen av Røkkes planer begge omtalte prosjektet i rosende ordelag.

Les også: Verdenshavenes hovedkontor som en bølge?

Les også: Mener at havsenter og skyskraper på Fornebu henger sammen: – Vi har ingen plan B

Det er drøyt å beskylde noen for lureri. Derfor vil vi punktvis nevne noe av retorikken som har vært ført, og som vi mener hører inn under denne kategorien:

1. «Tårnet skal huse Verdenshavenes hovedkontor (RevOcean)». Det viser seg imidlertid at det bare er en mindre del av tårnet som er tiltenkt denne virksomheten. 57 etasjer skal være til vanlig kommersiell drift, med kontorer, hotell og restauranter.

2. Å kalle prosjektet «Verdenshavenes hovedkontor» er å forlede oss. Det er svært viktig å forske på verdenshavene og gjøre alt for å redde dem – og oss – fra forurensning og død. Men det finnes allerede flere sterke, internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer – to av dem i Norge (Bergen og Tromsø). Hva tilsier at det trengs et nytt «hovedkontor», og hvorfor skal akkurat RevOcean ha denne funksjonen?

3. «RevOcean har et nært samarbeid med miljøene i Bergen og Tromsø». Så sent som i november avkreftet begge disse miljøene at det foregikk noe samarbeid med RevOcean ut over noen uformelle e-poster.

4. «Bærum kommune må skynde seg å behandle/godkjenne planene, ellers kan andre land komme oss i forkjøpet». Hvis man vil redde havene, er det kanskje viktigere å satse på samarbeid med store, internasjonale miljøer, enn å konkurrere med dem?

 

KRITISK: Ingar Arneberg, styreleder i Fornebo vel.

5. «RevOcean er et filantropisk prosjekt» og «Røkke ønsker å gi noe tilbake til samfunnet». RevOcean er registrert i skatteparadiset Cayman Island. En første start på det filantropiske prosjektet kan være å registrere firmaet i Norge og betale skatt her.

6. «Prosjektet blir ikke noe av, dersom ikke hele tårnet, i full høyde, blir godkjent». (Sitat Nina Jensen). Det spørs om det stemmer. Røkke har lurt politikerne før. Han søkte om 13 etasjer, da han ville bygge boligblokkene ved «Fornebuporten», på en tomt regulert til 6 etasjer. Politikerne reduserte til 9, og mente de hadde gjort en god jobb. Nå vil han lure dem på nytt, ved å flytte diskusjonen fra 6 eller 9 etasjer, til 40 eller 60. Han blir nok svært fornøyd med 40, vi får håpe politikerne har lært og ikke lar seg lure denne gangen.

 

KRITISK: Anne Greve, nestleder i styret i Fornebo vel.

7. «Tårnet vil i liten utstrekning føre til skygge for solen for omgivelsene rundt». Nei vel? På gråværsdager vil det jo ikke kaste skygge i det hele tatt. Men tårnet vil ruve over omgivelsene i all fremtid. Umulig å velge bort. Det vil dominere synsranden i Oslofjord-området som en påminnelse om Røkkes makt og rikdom. Dette vil vi aldri få fri fra, om det er skygge eller sol, dag eller natt.

8. «Tårnet vil ikke innebære lysforurensning». Nina Jensen har uttalt at man kan sørge for at det ikke blir noe sjenerende lys fra tårnet. Betyr det at de skal operere med blendingsgardiner? Eller skal ikke tårnet ha vinduer? Ingen tror vel på alvor at et slikt «signaltårn» ikke vil være opplyst døgnet rundt.

9. «Tårnet vil være med på å sette Bærum på kartet». Det høres jo bra ut. Men nå er jo for så vidt Bærum allerede på kartet, og vi har mye å være stolte over. Så må vi passe på at vi ikke får et skammens tårn på det kartet, som dagens politikere og deres etterkommere i generasjoner vil måtte gremmes over.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Les innleggene i Fornebu-debatten

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler