Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Rødts nye banneord

Jeg har sjelden hørt noen banne med slik inderlighet som når politikere fra Rødt snakker om private aktører som drifter en kommunal virksomhet og ordene profitt og velferdsprofitører blir nevnt.

5. august skriver Bård K. Dahl negativt om at private aktører skal drifte sykehjem.

At private kan drifte sykehjem er av forholdsvis ny dato. Inntrykket tidligere var ofte at kommunale sykehjem ble drevet slik de alltid hadde gjort det. Da private aktører kom på banen ble de kommunale tvunget til å tenke nytt. Det er derfor viktig at vi har både private og offentlige driftere, for det kan virke motiverende.

Jeg har forholdsvis nylig flyttet fra Oslo, og kjenner best hvordan det gjøres der. Fra å ha et byråd som lot private drifte et sykehjem, er det i dag et byråd som sier nei til alt privat. Da jeg kjenner litt til Manglerudhjemmet fulgte jeg med da NRK sendte derfra da Erna Solberg var på besøk. Det ble for noen år siden overtatt av Unicare, og det ble gjort en del forbedringer for beboerne. For hver gang man viste til noe som var bra for beboerne, kommenterte byråd Inga Marthe Torkildsen (SV) at «slik gjør de på Økernhjemmet også». Økernhjemmet er kommunalt drevet. Når avtalen går ut vil den til beboere og pårørendes fortvilelse ikke bli fornyet, for av prinsipp skal alt være kommunalt drevet eller av en ideell organisasjon.

Her er vi etter min mening ved saken kjerne. Venstresiden i norsk politikk vil av prinsipp kun ha sykehjem og barnehager drevet av kommunale eller ideelle organisasjoner. At beboerne er fornøyd når private drifter, spiller ingen rolle. Selvfølgelig har vi bra og dårlig kommunalt drevet sykehjem på samme måte som vi har bra og dårlige private. Fordelen med et privat sykehjem er at hvis man ikke fornøyd, kan man la være å fornye avtalen. Det vet de private aktørene.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.