Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Rødt støtter streiken

– Kravet fra Unio er helt legitimt, skriver Marie Sneve Martinussen og Stein Stugu, 1. og 3.-kandidat Stortinget Rødt Akershus. Stugu er medlem av kommunestyret og formannskapet i Bærum.

– Kravet fra Unio er helt legitimt, skriver Marie Sneve Martinussen og Stein Stugu, 1. og 3.-kandidat Stortinget Rødt Akershus. Stugu er medlem av kommunestyret og formannskapet i Bærum.

Foto: IHNE PEDERSEN

Rødt støtter streiken i offentlig sektor. 

Streik er et kraftig virkemiddel, men av og til helt nødvendig å bruke. 

Muligheten til å streike er helt avgjørende for at vi skal kunne videreføre det beste i den «norske modellen» for arbeidslivet. Av og til er streik helt nødvendig, selv om det også medfører ulemper for de mange som er avhengig av offentlige tjenester. 

På sikt er det viktig for å opprettholde og helst bedre kvaliteten på de offentlige tjenestene vi alle er avhengig av.

Kravet fra Unio er helt legitimt med tanke på å ikke godta lønnsnedslag. Det magre oppgjøret fra fjoråret må sees i sammenheng med oppgjøret i år. I fjor ble offentlig sektor og spesielt lærerne hengende etter det såkalte frontfaget, dette må også sees i sammenheng med årets oppgjør.

Streik er et sterkt virkemiddel og må kun brukes når det er nødvendig. Så er det sånn at streik omtrent er det eneste lovlige maktmiddelet man som fagforening kan bruke mot arbeidsgiver.

Da har man ikke mange andre valg når det ikke blir enighet på andre vis.

Det er også viktig å være klar over at det hverken er Unio eller de andre forbundene som bestemmer når det er lønnsforhandlinger. Derfor streikes det nå. 

I fjor var det også slik at det var flertall mot lønnsoppgjøret blant Utdanningsforbundets medlemmer. Likevel ble det ikke streik av hensyn til pandemien.

 Begge deler må tas hensyn til når en kritiserer at streiken kommer nå, med de problemene det også skaper. Slik sett finnes det neppe noe tidspunkt for konflikt som er passende.

I dag brukes resultatet i «frontfaget» som en trang ramme for andre oppgjør både i offentlig og privat sektor. Måten resultatet blir brukt på med så sterk vekt på rammen vil potensielt kunne undergrave et viktig element av koordinering mellom lønnsgrupper i Norge.

Når dette skjer samtidig med at forskjellene i Norge øker ved at de aller rikeste i Norge både får mer i lønn og større formuer, blir virkningene lett at grunnlaget for koordinert lønnsdannelse svekkes, ikke styrkes.

For viktige yrkesgrupper innenfor offentlig sektor har vi nå også et betydelig rekrutteringsproblem, lærere og sykepleiere er blant disse. Derfor er det uheldig at man ikke kunne bli enige om noe større rammer for lønnsvekst i offentlig sektor enn bare en promille over «frontfaget». Det burde ha vært mulig å finne frem til en løsning også med Unio.

Rødt gir de streikende full støtte og heier på dere i kampen for et nødvendig lønnsløft.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.