Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Riving av villa i Kleivveien 5

– Høyre vil nå rive villaen til fordel for nok en boligblokk med 25 leiligheter. Har vi ikke nok boligblokker fra før på Bekkestua? spør innsenderen. Her Høyres planutvalgsmedlemmer Mathias Opdal Weseth og Elisabeth H. Gjølme ved den omtalte villaen i Kleivveien 5 på Bekkestua.

FOTO: CHRISTIAN BREVIK

Mange vil mene at det nå går for fort unna i svingene, at utbyggingen på Bekkestua ødelegger stedets særpreg og at mye av Bekkestuas historie forsvinner – litt hvert år. 

Det kan være skremmende for noen, men tydeligvis uproblematisk for andre. 

Det viktigste politikerne kan og må gjøre for å holde på Bekkestuas særpreg, er å holde seg til kommuneplanen om fortetting. Hvis de klarer dette, vil de resterende områdene kunne bevares. Så snart det gis dispensasjoner og man viker fra planene, er det fort gjort at det er utbyggerne som tar over styringen og bestemmer.

Det er dette som er i ferd med å skje med Kleivveien 5. Høyre vil nå rive villaen til fordel for nok en boligblokk med 25 leiligheter. Har vi ikke nok boligblokker fra før på Bekkestua?

Spørsmålet nå blir hvem medlemmene i planutvalget er til for. Jeg trodde de var våre folkevalgte og derfor må de ta hensyn til folket. 

Men så viser det seg at det er flere ting som, i mine ører, skurrer i denne saken. Planen for «Bekkestua Have» ble lagt frem til behandling i planutvalget juli i år. Flertallet i utvalget med Høyre og Venstre reduserte planen med én blokk og 25 leiligheter. Dette ble gjort for å gi prosjektet mer romlighet og en grønn park rundt den gamle villaen. 

Men dette greide ikke nestleder i planutvalget, Elisabeth H. Gjølme fra Høyre, å få med seg under møtet. Når hun nå oppdager hva hun ikke har fått med seg, slår hun nå kontra og vil rive den gamle villaen og heller bygge den blokken som hun var med på å fjerne tidligere i år.

Men ikke nok med dette. Elisabeth H. Gjølme sier at de har vært i kontakt med naboer til den gamle villaen (Kleivveien 5) som har kommet med innspill om at denne villaen ikke er viktig og som ser at det er ingen grunn til å bevare denne. 

Dette kan vel ikke være riktig da alle de opprinnelige naboene for lengst er flyttet vekk fra området. Nå er det utbyggerne ved Profier og AF Gruppen som eier disse boligene og som leier ut disse til vilt fremmede mennesker, kanskje ikke norske en gang. 

Utbyggerne vil naturligvis heller bygge en boligblokk enn å bevare et gammelt hus. Er det noe som skurrer her? Er det planutvalget som nå gir etter for utbyggerne?

Så sier Gjølme at det gamle huset ikke er verneverdig og er fra 1920-årene. Dette er heller ikke riktig. Huset som ble bygget av byggmester Ole Kristian Kleven i 1911, er ett av Bekkestuas eldste gjenværende hus og godt vedlikeholdt. Det var Klevens etterslekt som bebodde huset frem til det ble solgt for noen år siden.

Således er denne villaen et kulturminne som må tas godt vare på. 

Kleven-slekten på Bekkestua er en betydningsfull og meget stor slekt med gode håndverkere som har vært med på å forme det Bekkestua vi ser rester av i dag. Derfor skal de som preger utviklingen videre, gjøre det i den samme ånd som den gang Bekkestua ble formet. 

Bevar huset for all ettertid.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.