Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Riving av låven på Nedre Bleiker gård

LÅVE: – Asker kommune må pålegge grunneier å sikre låven mot ytterligere forfall i påvente av en permanent løsning inntil kommunestyret har sagt sitt, skriver innsenderen.

Bygningsrådet begikk en grov feil da de i siste bygningsrådsmøte gikk inn for riving av en så verdifull del av Askers historie.

Låven er bygd i 1908, er over hundre år, er verneverdig sammen med våningshus og tunet og er bygd av meget solide materialer.

Les også: Vil bygge 72 boliger og rive en av Norges største låvebygninger

Les også: Hva vil skje med Nedre Bleiker gård?

Les også: Gammel adelsgård kan bli 72 boliger

Fundamentet består av kraftige granittblokker som sikrer at låven står i nye hundre år og mer. Konstruksjonene består av støpte dekker og kraftige bjelkelag.

Det er ikke en låve som kommer til å falle sammen selv om det er råteskader i tak og enkelte lekkasjer.

Det som kan skje er at en mindre del av taket kan rase hvis ikke tiltak igangsettes med utbedring/sikring umiddelbart. Det er i utbyggers interesse at låvetaket ramler sammen og derved underbygger «rivningsvedtaket».

Asker kommune må nå gjøre hva de ellers gjør overfor andre grunneiere når eiendom og folk står i fare, å pålegge grunneier å sikre låven mot ytterligere forfall i påvente av en permanent løsning inntil kommunestyret har sagt sitt.

Låven inneholder store arealer som kan romme alt fra lager til et aktivitetshus for mangeartet håndverksvirksomhet og kulturaktiviteter.

Bare for å ta et eksempel, grisehuset rommet i sin tid 1.000 griser. Det er støpt dekke og 270 cm innvendig vegghøyde på arealet som gir store muligheter.

Også miljømessig vil det være en katastrofe ressursmessig å bekoste riving og bortkjøring av et verneverdig ikon av en låve.

Låven er særegen i størrelse og tilstand, og den må bli bevart sammen med hovedhuset og tunet. Hvis ikke går store kulturverdier og interessen for gården tapt.

Eiendommen må vernes, og det gjøres best ved gjenbruk. Ungdom og kultur står i kø for å gjøre en innsats hvis kommunen vil samarbeide og gå foran og sikre eiendommen i samarbeid med utbygger hvor rettigheter og forpliktelser avtales og utbygger får bygge de planlagte 44 leilighetene.

Det naturlige ville være å etablere en stiftelse, kommunal/privat, som overtar eiendommen og videre ansvar. Økonomiargumentet bygningsrådet benytter blir derved en sak for stiftelsen og ikke Asker kommune.

Hvorfor velger så få å engasjere seg i denne saken? Det er fordi bare et fåtall av Askers befolkning i det hele tatt vet hvor gården ligger, langt mindre har besøkt den.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Nå må alle med interesse for å bevare denne kulturperlen få øynene opp for hva som er i ferd med å skje og bruke sin stemme før det er for sent.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.