Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Rettferd for Mustafa

– Advokat Skjerdals gjennomgang av Utlendingsnemndas behandling styrker Mustafas sak frem mot rettssaken 14. juni. Det gir håp om rettferdighet, skriver innsenderen om Mustafa Hasan (18).

– Advokat Skjerdals gjennomgang av Utlendingsnemndas behandling styrker Mustafas sak frem mot rettssaken 14. juni. Det gir håp om rettferdighet, skriver innsenderen om Mustafa Hasan (18).

FOTO: NINA ABRAHAMSEN

Han har aldri gjort noe galt. Og han er norsk.

Advokat Skjerdals gjennomgang av Utlendingsnemndas behandling styrker Mustafas sak frem mot rettssaken 14. juni. Det gir håp om rettferdighet.

Mustafa Hasan ble som kjent fratatt sin oppholdstillatelse i Norge med den begrunnelse at hans mor ga uriktig informasjon til norske myndigheter. 

Mustafa var da seks år og fulgte med sin mor Samar. Hun forlot Norge i 2017 og etterlot seg Mustafa (15) og Mustafas to år eldre bror. Brødrene søkte om å få innvilget oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag. Broren har fått innvilget opphold. Mustafa har fått avslag.

Sentralt i avslaget overfor Mustafa er påpekning av at Mustafa aldri har hatt gyldig oppholdstillatelse i Norge, idet utlendingsmyndighetene viser til at hans mor har gitt uriktig informasjon om sin og familiens identitet. 

Kristin Walstad fra Asker er tidligere KrF-politiker og nå stortingskandidat for Akershus for det nye Partiet Sentrum.

Kristin Walstad fra Asker er tidligere KrF-politiker og nå stortingskandidat for Akershus for det nye Partiet Sentrum.

FOTO: PRIVAT

Ifølge utlendingsmyndighetene har Mustafa derfor ingen beskyttelsesverdig tilknytning til Norge.

Denne familien har engasjert meg over flere år, og jeg lever fortsatt i håp om at mor og barn kan få leve livet sitt sammen. Jeg har tatt vare på tegningen jeg fikk av Mustafas søster Sara, fordi hun alltid vil ha en plass i hjertet mitt.

Det er svært oppsiktsvekkende at advokat Skjerdal nå har avdekket en rekke grunnleggende feil i saksbehandlingen:

Påstanden om at moren og hennes familie er jordanere fra fødselen viser seg å være feil. Moren og hennes foreldre er av palestinsk herkomst. For med belegg legger han frem at moren er født i Nablus, Palestina. Ikke i Jordan, slik Utlendingsnemnda hevder. 

Hun har ikke vært jordansk statsborger fra fødselen, det ser nå ut til at det jordanske statsborgerskap som moren hadde ved ankomst til Norge, var basert på tvangsekteskap med en jordansk statsborger.

Mye tyder nå på at Utlendingsnemnda tar feil når de hevder at hun har oppgitt uriktig identitet og at hun skal ha fremlagt falske dokumenter. 

Mye tyder nå på at Utlendingsnemnda tar feil.

Advokaten viser også at påstanden om at moren uriktig har opplyst at hun ble skilt fra sin mann i 2012 er feil. Samar ble skilt fra sin mann i 2012.

Jeg mener disse forholdene er av vesentlig betydning for Mustafas sak.

Norsk asyl- og innvandringspolitikk har vært gjenstand for stadige innstramminger de senere årene anført av den borgerlige regjeringen. Innvandringsregulerende hensyn har i økende grad trumfet barns beste og menneskelige hensyn. 

Partiet Sentrum vil vende fokuset tilbake på enkeltmenneskene, barna og familiene. Og gjøre asylinstituttet mer humant, blant annet ved å styrke hensynet til barnets beste. Vi mener det også er på høy tid å erstatte Utlendingsnemnda med nytt klageorgan som ivaretar asylsøkeres rettssikkerhet.

For hvordan kan vi som samfunn akseptere en slik manglende rettssikkerhet?

Nå er det også viktig at vi som lokalsamfunn og enkeltmennesker reiser oss for rettferdighet og deltar i støttemarkeringen 13. juni. For rettferdighet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.