Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Retten til å være seg selv

VIL KARTLEGGE: – Bærum Høyre har bedt kommunen kartlegge omfanget av vold, trusler og mobbing mot LHBTIQ-personer så vel som å be om en handlingsplan, skriver kommunestyrerepresentant Haakon Veum (til venstre) og tidligere leder av Bærum Unge Høyre, Vegard Rødseth Tokheim.

Høyre ønsker et samfunn der alle kan nå og utforske sitt fulle potensial. For oss er mangfold en kjerneverdi og en styrke for vårt samfunn.

Negativ sosial kontroll hindrer den enkelte fra å oppnå et fritt liv i samsvar med den de egentlig er.

Les også: Mener homofili er uproblematisk i damefotball: – Har kommet lenger enn gutta

Enten du heter Fatima eller Ole kan du oppleve å bli utsatt for negativ sosial kontroll fra foreldre, vennekrets, familie, på arbeidsplassen eller skolen og fra storsamfunnet som helhet.

Vi ser stemmer i samfunnsdebatten som lever i frykt med drapstrusler og voldsalarm.

Unge med innvandrerbakgrunn som blir presset til tvangsekteskap.

Vi ser også press i flere religiøse miljøer om å gifte seg med noen av motsatt kjønn til tross for at det ikke passer med deres seksuelle orientering.

Hatkriminalitet, æresukultur og minoritetsstress påføres spesielt unge kvinner og LHBTIQ-personer.

Enten det er fra bedehuset eller moskeen, så opplever mange homofile, lesbiske, bifile og transpersoner å høre at deres identiteter er syndige og at å leve i pakt med seg selv vil kunne få dramatiske konsekvenser.

Brudd med familie og venner kan være konsekvensen av å stå frem åpent.

Unge jenter som hjemmefra presses til såkalt dydighet, mister den selvsagte retten til eierskap over egen kropp og egen seksualitet.

I landets skolegårder høres skjellsord som «jævla homo», «jøde», «neger» eller «pakkis» på daglig basis, og i enkelte innvandrermiljøer meldes det også om tilsnakk for å være «for norsk».

Det blir ikke bedre av at de samme skjellsordene finnes på sosiale medier og kommentarfelt fra godt voksne mennesker.

Mange opplever at det er vanskelig å gå på jobbintervju når ens kjønnsidentitet ikke passer inn i et binomisk kjønnsmønster, og mange innvandrere opplever at man ikke blir kalt inn til intervju fordi man heter Ali og ikke Petter.

Å frata et menneske retten til å være seg selv er i bunn og grunn hva negativ sosial kontroll består av.

Det kan gi den enkelte psykisk uhelse, og det gjør vårt samfunn smalere.

Vi har alle et ansvar for å slå ned på den åpenbare negative sosiale kontrollen, men også for å gjøre det lett for den som ønsker å bryte ut av et negativt mønster preget av kontroll.

Å oppføre seg godt mot sin neste er et kjennetegn på et godt samfunn preget av tillit og åpenhet.

Det koster så lite å være anstendig og så mye å være det motsatte.

Arbeidsgivere og kommuner som jobber godt med å skape rom for mangfold, er verdifulle medspillere for et samfunn der det er plass til alle.

Å gi noen en sjanse til å vise sitt potensial har vist seg å skape et bedre arbeidsmiljø og gi gode resultater. Derfor jobber Bærum Høyre målrettet med dette.

Kvinner med innvandrerbakgrunn trenger selvstendig inntekt og det sosiale fellesskapet en arbeidsplass gir dem for å stå trygt på egne ben.

Tiltak som får innvandrerkvinner ut i arbeidslivet, er lønnsomt for storsamfunnet og uvurderlig for den enkelte.

Høyre arbeider for et samfunn der hver og en kan være seg selv fullt og helt. Det er blant annet derfor regjeringen har lansert en handlingsplan mot negativ sosial kontroll og arbeider mot mobbing og diskriminering med stadig bedre verktøy og lovverk.

Det er derfor Høyre har gått inn for å styrke LHBTIQ-kompetansen i barne- og familievernet og Bærum Høyre har bedt kommunen kartlegge omfanget av vold, trusler og mobbing mot LHBTIQ-personer så vel som å be om en handlingsplan mot dette.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Høyre vil alltid stå opp for din selvsagte rett til å være deg selv.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler