Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Rent vann i springen

Det skal investeres 1 milliard i et nytt vannverk på Kattås for å sikre rent drikkevann, skriver Morten Skauge. Det nye anlegget skal sprenges ut i store fjellhaller.

Foto: Asker og Bærum vannverk (ill.)

Vi tenker ikke over det, vi tar det for gitt. Når vi skal sette over kaffen om morgenen eller kommer inn varm og andpusten, og bare må ha et glass iskaldt vann. At det er rent, at det smaker godt og at vi ikke blir syke. Skandalen på Askøy utenfor Bergen har skapt bekymring for vannkvaliteten hos innbyggere i alle landets kommuner. I Hurum fikk nylig tusenvis av husstander beskjed om å koke drikkevannet på grunn av funn av e.coli-bakterier og folkehelseminister Sylvi Listhaug har varslet at hun ønsker en kartlegging av drikkevannet i alle landets kommuner.

Drikkevannet i Bærum er trygt, sa Bærums rådmann til kommunestyret 19. juni og i Budstikka dagen etter. Det viktigste tiltaket Bærum kommune gjør for å sikre at vannet holder god kvalitet er gode driftsrutiner. Renseprosessen følges opp kontinuerlig og det følges med på at trykket i nettet er tilstrekkelig høyt. Eventuelle feil rapporteres øyeblikkelig til en døgnkontinuerlig vaktsentral.

Kommunestyret i Bærum sluttet seg nylig til planene om etablering av et nytt vannbehandlingsanlegg ved Kattås. Det er en investering på 1 milliard kroner. Anlegget vil få tilsvarende rensesystem som dagens eksisterende anlegg ved Aurevann. Begge anleggene vil hver for seg ha kapasitet til å forsyne hele kommunen med rent drikkevann.

I tillegg til gode driftsrutiner overvåkes vannkvaliteten ved Bærums vannbehandlingsanlegg gjennom omfattende prøvetakingssystem i henhold til kravene i drikkevannsforskriften. Det tas prøver ved utløpet av renseanleggene og fra 14 punkter på nettet. Prøvene tas annenhver uke og analyseres på 10 forskjellige parametre. 

Det viktigste tiltaket for å sikre at vannet holder god kvalitet er gode driftsrutiner.

I tillegg tas det prøver ved spesielle hendelser. På dette området har Bærum blant de fremste kompetansemiljøene i kommune-Norge og i foreningen Norsk Vanns tilstandsvurdering når det gjelder vann- og avløpstjenestene i norske kommuner for perioden 2014-2017 ble Bærum kategorisert blant de 10 beste. 

Bærum fikk blant annet topp score på parametrene «Hygienisk betryggende drikkevann» og «Bruksmessig vannkvalitet».

Bærum Høyre setter arbeidet med å sikre god vannkvalitet til kommunens befolkning høyt. Bevilgningene til fornying og utvikling av vann- og avløpsstrukturen har siden 2010 ligget på rundt 140 mill. kr i året. Fra 2019 er denne satsingen løftet til om lag 200 mill. kr. Denne satsingen vil vi videreføre i neste kommunestyreperiode slik at kommunen har de beste forutsetninger for å fortsatt levere godt og trygt drikkevann til våre innbyggere.

Morten Skauge (H) leder Hovedutvalg for miljø, idrett og kultur i Bærum.

Foto: KARL BRAANAAS
Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.