Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Rengjøring er alt som skal til

– Butikkene ble raskt tømt for elsykler, og elsparkesyklene har virkelig tatt kommunen med storm. Nå har politikere og administrasjon den beste mulighet til å gjøre dette både attraktivt og lettvint, skriver innsenderen. 

Foto: KNUT BJERKE

Alle snakker om at trafikkøkningen skal tas med offentlig kommunikasjon, sykkel og gange. 

Det er en god retning, selv om det ikke er vanen for alle. I den spesielle situasjonen samfunnet er i nå, er det derfor svært mange som har funnet frem sykkelen, eller har kjøpt en. 

Og iveren er stor. Butikkene ble raskt tømt for elsykler, og elsparkesyklene har virkelig tatt kommunen med storm. Gleden av å farte rundt på to hjul er enorm, og likeså er engstelsen for å punktere! For da kan jo hva som helst skje. Alt fra å ikke rekke jobben eller barnehagen eller i verste fall en ulykke.

Nå har politikere og administrasjon den beste mulighet til å gjøre dette både attraktivt og lettvint. 

For å holde hjulene i gang blir det derfor særdeles viktig å holde gatekantene, sykkelfeltene, sykkel- og gangveiene og fortauene rene. Helt fri for grus, kvist, løv, søppel, tette sluk som lager vanndammer med mer. 

Tenk på dette som «høstens snø». Om vinteren måkes det for å sikre trygg og god ferdsel. Gjør det samme nå. Få frem kostene på traktoren og kjør de viktigste traseene ofte. Alltid etter uvær, og uansett grytidlig mandag morgen.

Jo lenger nye syklister bruker sykkelen utover høsten, jo mer fester et nytt vanemønster seg. 

Det bedrer folkehelsen, minsker presset på kollektiv for dem som må bruke den, reduserer bilbruk og ditto utslipp. Samtidig viser vi frem kommunen for folket på en ny måte. 

Nå gjelder det å bruke sjansen mens den er her, og ikke vente for å utrede først. Gjør det nå. 

Sjekk deretter målestasjonen for sykkeltrafikk mot tidligere målinger, se om sykkelstativene fylles opp utenfor kontorer, butikker og institusjoner.

Om vi skal nå målsettingen om økt bruk av sykkel som fremkomstmiddel, så er dette den enkleste og billigste oppskriften på suksess, mener jeg. Mens vi venter på egne sykkelveier og -felt, vil forutsigbart godt vedlikehold virkelig gjøre susen, og det er svært lett å iverksette umiddelbart. 

Ordfører, utvalgsledere, ledende politikere og administrasjonens ledere vet hva dette gjelder, for flere av dere fremsnakker jo sykkelen stadig vekk. Slå dere sammen nå, i et krafttak for å holde asfalten hel og ren, så vil befolkningen sykle helt til det blir glatt. 

Om dere da fortsetter med salt og godt vintervedlikehold, har dere virkelig muligheter til å nå de hårete mål om sterk forbedret sykkelbruk til jobb/skole.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.