Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Reiserestriksjoner gjelder for alle nå - ikke bare funksjonshemmede

Funksjonshemmede utsettes for restriksjoner over en lav sko, skriver Helga Brun.

FOTO: PRIVAT

Hvordan føles det? Å ikke kunne gjøre som du vil til enhver tid? Ikke bevege deg der du vil, ikke reise dit du vil? Det står ikke på penger, det står ikke på vilje heller.. Men du er faktisk blitt nektet det, blitt begrenset av myndighetene.. Kjenn på det… Hvordan føles det? Føler du deg litt ufri?

Du er jo vant til å gjøre akkurat det du vil, når du vil… Men ok. Du forstår hvorfor. Myndighetene har forklart gode grunner. Dessuten ser du at alle land i nesten hele verden har innført tilsvarende restriksjoner for sin befolkning nå, eller endog enda mer inngripende tiltak som for eksempel portforbud. I realiteten betyr det innesperret i eget hjem. Vi priser oss lykkelig for at vi slipper!

Funksjonshemmede i Vestre Viken, eller i den gamle Vestregionen som består av 15 kommuner vest for Oslo, slipper ikke. Her har kommunene innført restriksjoner over en lav sko for folk som har innvilget BPA (brukerstyrt personlig assistanse). Vi har i mange år nå levd med et rapporteringsregime dersom man reiser til en annen kommune i Norge, eller til et annet land. Hvorfor? Den som hadde klart å uteske det… Det virker å være ganske uforståelig.

Dette handler ikke om penger. Dette handler om kontroll og misbruk av makt

Man tar jo bare med seg sine personlige assistenter som reiser med frivillig, og med full lønn. De er på jobb. Arbeidstidsbestemmelsene i AML og tariffavtaler gjelder. Borger med BPA dekker alle merutgifter til assistentene selv. Likevel krever altså hjemkommunen søknad dersom man vil oppholde seg mer enn en uke på hytta i en annen kommune, eller mer enn fire uker i året i ferieleiligheten i varmere strøk, dersom man er så heldig å ha det.

Dette handler ikke om penger. Dette handler om kontroll og misbruk av makt. Diskriminering heter det. Fordi man er avhengig assistanse nektes man frihet til å bevege seg fritt i Norge og i verden. Bare fordi man har funksjonsnedsettelse.

Andre kommuner i Norge, så som Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø benytter Norsk Standard (NS 8435) når de lyser ut tjenestekonsesjon for BPA. NS 8435 ble utarbeidet av en komite som blant annet bestod av medlemmer fra NHO, Adecco, Forbrukerrådet, Virke, LO/Fagforbundet, RO senteret, Uloba og Oslo kommune. NS 8435 er ment å bidra til kvalitet på tjenesten, forutsigbarhet og fleksibilitet mellom partene, og ikke minst frihet for den som mottar tjenesten, dvs. den funksjonshemmede.

Asker, Bærum, Lier, Drammen og 11 andre kommuner har altså ikke benyttet denne, men laget seg sin egen BPA kontrakt som innebærer en rekke begrensninger og kontrollrutiner. Leveregler som ingen andre i samfunnet ville ha funnet seg i å leve etter.

Nå skal det utlyses en ny kontrakt for BPA i kommunene vest for Oslo. Den skal gjelde fra 2020 og i hvert fall i 8 år framover.

Vi finner oss ikke i å få vår frihet begrenset lenger. Nok er nok. Gi oss frihet.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.