Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Regjeringens sentralisering av politiet i Asker og Bærum

– Mye av kompetansen fra gamle Asker og Bærum politidistrikt er sentralisert til Oslo, skriver Else Marie Rødby fra Asker, som er 2.-kandidat for Sp i Akershus ved høstens stortingsvalg.

– Mye av kompetansen fra gamle Asker og Bærum politidistrikt er sentralisert til Oslo, skriver Else Marie Rødby fra Asker, som er 2.-kandidat for Sp i Akershus ved høstens stortingsvalg.

Foto: KARL BRAANAAS

Justisminister Mæland liker ikke at Senterpartiet stiller kritiske spørsmål om politiet. Det blir tydelig i Budstikka 16. april.

Faktum er at hvis noen blir utsatt for kriminalitet i Asker på mandager, onsdager eller fredager, er Sandvika nærmeste åpne politistasjon. Den stenger imidlertid kl. 14. Etter dette tidspunktet, på hverdager og i helgene, må folk i Asker og Bærum dra til Grønland politihus i Oslo for å anmelde kriminalitet.

Justisministeren sier at kriminalitet kan anmeldes på internett. Vel og bra, men skal du anmelde vold, datakriminalitet, svindel, trusler, innbrudd eller ID-tyveri, så må dette fortsatt gjøres ved fysisk oppmøte.

I skarp kontrast til det regjeringen og Frp sa da de lanserte sin «nærpolitireform». Daværende justisminister Anundsen (Frp) sa i 2015: «Ett av de viktige kravene er at tjenestestedene skal ha et skikkelig tilbud til befolkningen. Det skal ha fleksible åpningstider som gjør at en kan komme til tjenestestedet også utenfor ordinær arbeidstid». 

Ingen av politistasjonene i Asker, Røyken og Hurum eller Bærum har dette i dag.

Mye av kompetansen fra gamle Asker og Bærum politidistrikt er sentralisert til Oslo. I Oslo politidistrikt er det i dag, ifølge Brønnøysundregistrene, 3.651 ansatte. 336 er registrert med arbeidssted i Asker og Bærum – til tross for at nesten en firedel av innbyggerne i politidistriktet bor i dette området. 

Hvis vi legger justisministerens tall til grunn, ser vi at Enhet Vest, som strekker seg fra Tofte til Grefsenkollen, har omtrent like mange ansatte som det var i tidligere Asker og Bærum politidistrikt alene. 

Særlig nå som distriktet teller cirka dobbelt så mange innbyggere, blir det å presentere dette som en styrking lite troverdig. 

Det er én dedikert etterforsker på straffesaker som handler om unge under 18 år. I Statsadvokatens inspeksjonsrapport fra Enhet Vest (ENV) som omfatter Majorstua, Asker og Bærum fra november, står det blant annet:

«Man har særlig sett en økning i anmeldte voldtekter sommeren 2O2O, økning i ungdomssaker, i tillegg til økende saksmengde fra Røyken og Hurum. Det har vært krevende å behandle disse uten at ENV er tilført tilsvarende ressurser.» og «Det opplyses at arbeidspresset påvirker etterforskerne».

Regjeringens sentralisering går ut over både bygd, tettsted og by. Politiets responstidmåling viser at Oslo politidistrikt bruker lengre tid til steder med under 20.000 innbyggere i dag sammenlignet med 2016. Målet var vel det motsatte?

Betydningen av lokalkunnskap ble blant annet tydelig understreket i evalueringen av terrorhendelsen i 2019 og svakheten ved at politiet i stedet måtte basere seg på Google Maps.

Senterpartiet vil ha flere politifolk og jurister til Asker og Bærum og gjenåpne arresten i Sandvika. Nå bruker patruljer fra Asker og Bærum unødvendig mye tid på å kjøre folk de pågriper til Grønland i Oslo. 

Folk skal møte et politi som er åpent, tilgjengelig og synlig i lokalsamfunnet sitt. For Senterpartiet handler det om folks trygghet, om sikkerhet og om beredskap.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.