Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Regionreform

Og nå kom Stortingsmeldingen om regionreformen. Tallet er 10. Vi skal på nivå 2 i folkestyringen gå fra 19 valgkretser til 10 valgkretser.

Men i stortingsvalg skal vi (trolig) ha flere valgkretser, dvs. de 19 gamle geografiinndelingene som ble etablert i 1844.

Hvorfor ikke 30? Kommuner med flere enn 200.000 innbyggere burde vel være én valgkrets til stortingsvalg.

«Regionreformen skal også bidra til å styrke lokaldemokratiet på regionalt nivå». Ett av regjeringens mål er « ... å spre makt og bygge samfunnet nedenfra.»

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Avstanden mellom meg og «lokal»-demokratiet blir bare større og større. Selv i Bærum er den for stor.

Innbyggerundersøkelsen viser at folk har et forhold til nærområdet; ikke kommunen (som er en administrasjonsstyrt tjenesteleverandør, se Kommunelovutvalgets vurderinger og nyere forskning).

Det kreves « ... et tydelig politisk lederskap regionalt.» står det, men det står ingenting om regionting, regionparlamentarisme og regionregjering, noe som all nyere forskning (og Kommunelovutvalget) mener er nødvendige grep for økt styring på folkevalgt nivå.

Les også: Akershus er forsteinet

Les også: Oslo må med i regionreformen

Les også: Sterkere regioner

Daværende kommunalminister Erna Solberg skrev i et brev til i Stortinget i forbindelse opprettelse av en lokal-demokratikommisjon at «[d]et nok er et åpent spørsmål om situasjonen for lokaldemokratiet egentlig skyldes mangel på kunnskap. Jeg tror det først og fremst står på vilje til å gi fra seg makt sentralt og dermed redusere rommet for den nasjonale partipolitiske markeringen.»

Regionmeldingen bekrefter – selv om litt makt flyttes – at dette dreier seg om partier og muligheter for nasjonal partipolitisk markering – nå annethvert år.

Triste greier.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler