Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Reduser digitalt utenforskap

Asker Unge Høyres leder, Waldemar R. Garntangen, påpeker at forskning viser at det blir vanskeligere for alle mennesker å ta til seg ny teknologi etter man har fylt 35 år.

Asker Unge Høyres leder, Waldemar R. Garntangen, påpeker at forskning viser at det blir vanskeligere for alle mennesker å ta til seg ny teknologi etter man har fylt 35 år.

FOTO: KNUT BJERKE

Norge er nå et av de landene som har kommet lengst innenfor digitalisering og digital kunnskap. Dette gir utrolig mange muligheter som man ikke kunne ha drømt om bare for ti år siden. Nesten alt kan effektiviseres med teknologi og digitalisering, men den raske digitaliseringen kommer også med noen utfordringer.

Digitalt utenforskap er noe jeg lenge har vært opptatt av. Jeg har fagbrev i IKT-servicefag og under utdanningen min jobbet jeg frivillig med å hjelpe folk som trengte det på Asker bibliotek. Her så jeg at den gruppen som er mest utsatt for dette problemet er de eldre. Dette gir jo mening hvis du ser hva slags utvikling mange i den eldre generasjon har vært med på. For å ta min mormor på nitti som eksempel; hun har opplevd krigen og benyttet brev som den beste måten å kommunisere med sine venner på. Tenk deg de enorme endringene hun har vært igjennom fra brev til at telefon ble vanlig og etter hvert datamaskiner, mobiltelefoner og internett.

Forskning viser at det blir vanskeligere for alle mennesker å ta til seg ny teknologi etter man har fylt 35 år. Dette kommer til å bli et problem for alle generasjoner med den hyppige teknologiutviklingen vi opplever. Jeg tør ikke engang forestille meg hva slags teknologi som vil være vanlig når jeg blir gammel.

Så er det noen som sikkert kommer til å tenke: det er vel ikke så farlig om man ikke tar i bruk ny teknologi når man blir gammel. I det siste har jeg tenkt mye på hvor ille dette problemet faktisk er. Bare se for deg alle de dagligdagse tingene man snart ikke kan gjøre hvis man er digitalt utenfor. Man kan allerede nesten ikke ta bussen uten å ha en smarttelefon og en app, det er utfordrende å betale regninger, og kontanter er helt på vei ut. Det å bestille legetimer, og få innsyn i egen helsejournal blir vanskeligere uten digital tilgang. Dessuten kan du snart ikke få brev i postkassen din, for det sendes digitalt!

Det er ikke bare eldre som er digitalt utenfor. I alle aldre er det folk som av ulike grunner ikke mestrer digitale hjelpemidler. Jeg har blant annet lest mange jobbannonser, og i tilnærmet alle annonsene står det at man må ha gode digitale kunnskaper. Det gjelder alle typer jobber, enten man er søppeltømmer, sykepleier eller advokat bruker man mange digitale systemer hver eneste dag.

Derfor er jeg glad for at Asker kommune nå har etablert et tilbud der hver eneste elev i grunnskolen får en pc. Dette gjør at uansett hvilken bakgrunn man har, vil man ha tilgang til digitale tjenester i sin oppvekst. Da kan vi gjøre kommende generasjoner klar for den digitale verden. Samtidig har det også blitt innført en rekke tiltak i samarbeid med frivillige som meg selv, og mange andre ildsjeler for å redusere digitalt utenforskap. Jeg mener samtidig at vi må innføre flere tiltak samt informere mer om digitalt utenforskap. Det kommer jeg til å jobbe for i kommunestyret!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.