Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Redd jernbanen

– Anbudsprosessen må avsluttes, og beboerne i Akershus må få det togtilbudet de fortjener, skriver Kirsti Bergstø, som er 1.-kandidat for SV i Akershus.

– Anbudsprosessen må avsluttes, og beboerne i Akershus må få det togtilbudet de fortjener, skriver Kirsti Bergstø, som er 1.-kandidat for SV i Akershus.

Foto: Richard Sveaas Dale

Den norske jernbanen kan reddes fra to banesår ved dette valget.

Elleve dager etter stortingsvalget kan nemlig EUs fjerde jernbanepakke bli innlemmet i EØS-avtalen, noe SV er sterkt imot. Og det stopper ikke der, for regjeringen har lagt lokaltogtrafikken i Akershus og østlandsområdet ut på anbud.

SV ønsker ikke mer privatisering og oppdeling av jernbanen. Et nytt rødgrønt flertall på Stortinget etter valget ønsker ikke å tilslutte seg EUs fjerde jernbanepakke. Regjeringen må respektere dette og utsette behandlingen.

Vi må samle jernbanen i Norge i ett stort statlig selskap med ansvar for driften av togene og jernbaneenhetene. Dagens oppsplitting i mange selskaper er ineffektiv, innebærer sløsing med penger og er preget av mangel på koordinering.

Alt dette skjer samtidig som regjeringen har lagt ut intercity- og lokaltoglinjene rundt Oslo ut på anbud. De ønsker å fortsette privatisering av norsk jernbane, og denne gangen er det jernbanetilbudet til beboerne i Akershus og østlandsområdet som legges i potten.

Noen av strekningene som inngår i anbudet, er de travleste og mest utsatte i hele landet. Rundt 80 prosent av all persontransport på tog foregår på østlandsområdet, og privatiseringen vil ha store ringvirkninger for både passasjerer og Transport-Norge.

De nylige forsinkelsene på togene mot Oslo viser hvor store negative konsekvenser dette har for både privatpersoner og bedrifter. Vi må ikke glemme at toglinjene i dette anbudet er av en enorm størrelse og på toglinjer der det er kritisk å unngå forsinkelser. 

SV ønsker ikke privatisering og ytterligere oppsplitting av norsk jernbane på disse strekningene. Anbudsprosessen må avsluttes, og beboerne i Akershus må få det togtilbudet de fortjener.

Haitham El-noush fra Nordre Follo er SVs 2.-kandidat i Akershus.

Haitham El-noush fra Nordre Follo er SVs 2.-kandidat i Akershus.

Foto: CECILIE ABRAHAMSEN

Vi trenger raske og bedre tog, og et samlet selskap er den beste måten å lykkes på. Jernbanen skal frakte folk rundt i Norge, ikke frakte profitt ut av landet. 

Nå som pendlerne opplever større bruk av hjemmekontor noen dager i uken, så ønsker man også mer fleksible billetter. Ingen pendlere ønsker å løse enkeltbilletter.

SV mener vi trenger mer rettferdig prising og fleksible billettløsninger tilrettelagt for den nye reisehverdagen. Vi ønsker at flere skal reise kollektivt, ikke færre. 

Det er et meget høyt spill med pendlernes reisehverdag å privatisere disse linjene samtidig som vi opplever en gradvis normalisering under korona pandemien. SV mener pendlerne fortjener bedre.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.