Dette er ingen aprilspøk

VAKTE DEBATT: Innlegget «Nei, marka er ikke for alle», hvor en mor skrev om sine opplevelser da hun gikk på ski med sin ni år gamle sønn som har cerebral parese, vakte store reaksjoner. Bildet er fra denne skituren.

VAKTE DEBATT: Innlegget «Nei, marka er ikke for alle», hvor en mor skrev om sine opplevelser da hun gikk på ski med sin ni år gamle sønn som har cerebral parese, vakte store reaksjoner. Bildet er fra denne skituren.

Av

Vi vil ikke høre flere vonde historier om barn og unge som blir holdt utenfor, skriver Ane Aamodt i Redd Barna.

DEL

MeningerEn gutt på 9 år med cerebral parese blir trakassert i skisporet når han faller i løypa. Klassen til en 15 år gammel gutt skal på badetur som skoleavslutning. Fordi han bruker rullestol mener skolen det er bedre at han drar og mater ender, alene med assistenten sin. Høres dette ut som en aprilspøk?

Det er dessverre ingen spøk. Dette er virkeligheten til barn og unge i Norge som blir ekskludert fra fellesskapet. Gutten i løypa er glad i å gå på lange skiturer, til tross for sine fysiske begrensninger. Men han opplever at voksne slenger stygge bemerkninger og ler av ham, de tråkker over skiene hans og presser seg forbi, slik moren beskrev det i innlegget Nei, marka er ikke for alle .

Gutten som ikke fikk dra på badetur med klassen elsker å bade, og ville fint klart å være med sammen med en assistent.

Dette er vonde historier om fordommer og diskriminering som hindrer barn i å få delta.

For lek og aktivitet på fritiden er ikke for alle. Vi leser og hører om barn som blir holdt utenfor. Redd Barna har snakket med barn og unge som forteller oss at det kan koste 20 000 kr i året å spille fotball. At de ikke kommer seg på turn for det er ingen transport.

At de ikke har noe sted å være på fritiden. Barn og unge med funksjonsnedsettelser opplever at voksne ikke tror de kan være med på aktiviteter, og de spør ikke barna om hva som skal til.

Les også: Nei, menneskeverdet er ikke for alle

Noen barrierer ser vi tydelig, som store avstander og manglende kollektivtilbud, eller trappetrinn og områder det er vanskelig å komme til med rullestol. Eller at inngangsbilletten for å være med er altfor dyr, med semesteravgift, utstyr, turer og treningsleirer.

Med stadig flere som vokser opp i fattige familier, blir forskjellene ekstra synlige.

En annen barriere er språk. Barn og unge som er nye i Norge, får ofte ikke informasjon på et språk de eller foreldrene forstår.

Dette er barrierer som barn og unge har løftet frem. Barnekonvensjonen sier at alle barn har rett til lek og fritid, uansett hvem de er og hvor de kommer fra.

Fritidserklæringen som regjeringen har initiert slår fast at alle barn og unge skal få delta på fritidsaktiviteter. Men både barn og voksne forteller Redd Barna at de ikke vet at lek og fritid er en rettighet. Denne rettigheten er så viktig, for fritidsaktiviteter er med på å forme hvem du er, og hvilke muligheter du får.

Les mer på Budstikka.no/debatt

På fritidsarenaen treffer barn venner, bygger nettverk, finner ut av interesser og utvikler evner.

Barrierer finnes i ethvert lokalsamfunn. I Bærum kommune er det hindringer for at barn får delta.

For å skape endring, må vi vite hvor skoen trykker. Dette vet dere som bor i Bærum kommune best. Derfor oppfordrer vi alle til å si fra til lokalpolitikerne om hvilke barrierer barn og unge møter, og hvordan vi kan skape en inkluderende fritidsarena.

Nå er det snart lokalvalg, og barn trenger at voksne stemmer frem politikere som lover å ta barns rettigheter på alvor. Vi vil ikke høre flere vonde historier om barn og unge som blir holdt utenfor. Vi har alle et ansvar.

Fikk du med deg denne? Gustav (9) ble mobbet i skisporet: – Jeg gir meg aldri

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags