Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Rasisme på bærumsk: – Din jævla fiskesame!

REDAKTØR: Børre Arntzen, Bodø By

Noen av Stabæk–supporterne på Nadderud har fått det for seg at det er tøft å rope «–Jævla fiskesame» til både Glimt–spillere og glimttilhengerne når de gule er på besøk i Bærum. Det samme skjedde selvsagt nå sist søndag, og det hørtes godt på TV.

Hvorfor tillates sånne åpenbart rasistiske tilrop? Hva er som gjør at folk på en fotballtribune får seg til å rope ett eller annet med same i et forsøk på å hetse en motstander? 

  • Innlegget ble først publisert på an.no, og gjengitt her med tillatelse fra forfatter

LES OGSÅ: Stabæk-supporter straffes ikke etter å ha ropt «jævla fiskesame»

Det er mye fokus på rasisme i fotballen, og godt er det. Hetsende tilrop til fotballspillere på bakgrunn av vedkommendes hudfarge eller etnisitet medfører strenge reaksjoner i mange land, så også i Norge. I dette tilfellet rettes ikke rasismen mot noen av utøverne på banen (med mindre noen av dem skulle være samiske), men mot samer generelt.

Så hvorfor i alle dager kan folk på Nadderud få lov til å rope ut samehets, som til og med kommer tydelig fram i TV–produksjonen, uten at det reageres? Er samehets akseptert som en del av tribunekulturen i norsk fotball?

LES OGSÅ: Antirasistisk senter: – Kan defineres som rasisme

Vi kan selvsagt feie dette vekk med at folk i Bærum er kunnskapsløse ignoranter som rett og slett ikke skjønner at tilropet «jævla fiskesame» er rasisme. Men jeg gidder ikke det. Jeg oppfordrer i stedet ledelsen i Stabæk til å ta tak i rasismen på stadion. Gjør ikke de noe, synes jeg Norges Fotballforbund skal gripe inn.

At disse supporterne tror at den hetsende effekten økes ved å putte «fisk» foran same er for så vidt et godt argument for at det er folk uten kunnskap om hvordan norske verdier skapes som holder seg med sesongkort på Nadderud. Men å være fisker er en hederstittel, et yrke og et arbeid det står stor respekt av.

Nei, stabækfolk: gjør gjerne alt dere kan for å psyke ut motstanderen, men ikke bland samene inn i det. Gjør gjerne narr av oss nordlendinger, vi skal ikke fremstå som hårsåre, men samerasisme er skivebom. Same er ikke et skjellsord.

For noen år tilbake ropte lillestrømsupportere på Åråsen «torskehippie» til Ivar Morten Normark. Det viser at det går an å være morsom når du skal prøve å psyke ut en motstander.

De rasistiske tilropene fra stabæksupporterne er imidlertid intet mindre enn en skam for klubben og for norsk fotball.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.