Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Råd fra erfaren russemamma

ERFAREN: Sunniva Borge fra Fornebu har fulgt russetiden fra mammaperspektiv de siste fire årene. Da den eldste, heretter kalt russeberta, virkelig var russ i 2017, startet hun bloggen russebertemamma.

Det er mange typer russ: Buss-russ, gåruss, blåruss, rødruss, eksruss og ikke minst, bakrus(s). Russeforeldre er også forskjellige.

Det finnes snille russeforeldre, masete russeforeldre, søvnløse russeforeldre, bekymrede russeforeldre og så de klassiske vivilbaredittegetbeste-russeforeldrene.

Det kan i perioder oppstå friksjon mellom alle kombinasjoner av russ og russeforeldre. Tro meg, jeg har prøvd flere, og kan på det sterkeste fraråde komboen rødruss i bakrus(s) og søvnløs russeforelder.

Her kan du potensielt kaste bort mye energi hvis du ikke er våken.

Og det er jo nettopp det du ikke er.

Det er kanskje ikke lenge siden du selv virret rundt i Bærums gater iført rød eller blå kjeledress og samlet knuter og fyrstikker? Selv var jeg russ i 1985.

Les om russebertamamma her: Russemamma (50) tar nettet med storm

La meg være ærlig. Det er mye som er annerledes nå.

Med bakgrunn i de siste års erfaringer har jeg laget noen russevettregler for foreldre. De er utarbeidet i nært samarbeid med meg selv og med litt bistand fra Russeberta #elmstreet2017 og Lillebror #waveshaper2018.

Fritt etter fjellvettreglene.

1. Russen din har planlagt russetiden siden ungdomsskolen, det har sannsynligvis ikke du. Vær åpen, nysgjerrig og positiv. Mas og kjefting preller av på de fleste russedresser.

2. Tilpass russetiden etter evne og forhold. Selv om du syns de overdriver, sier de fleste eks-russ at det var verdt det.

3. Ta hensyn til vær og skredvarsel. Vær kjørbar og klar til å rykke ut på kort varsel.

4. Ta med nødvendig utstyr for å hjelpe deg selv og andre. I dette tilfellet anbefales det sende med russen en solid powerbank, plaster, vann, energibar, ekstra ørepropper. Spade og solfaktor viste seg å være mindre etterspurt.

5. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer. Ullsokker og stillongs er ikke kult, men det er ikke lungebetennelse heller. Det er overraskende kaldt om natten i april/mai.

6. Ta trygge veivalg. Viktig når du rykker ut i 04-tiden for å hente russen din. Ta med bøtte og sørg for rehydrering. Vann er best.

7. Bruk Snap Map for å lokalisere russen din. At russen din vet sånn noenlunde hvor du befinner deg, er også en ubetinget fordel gjennom hele russetiden. Hvis russen din er forsvunnet – let godt hjemme først.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu. Det er heller ingen skam å ringe politi, helsesøster eller skole om du er veldig bekymret.

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig. Ikke grav deg ned, selv om du føler for det. IKKE vask russedressen. Den skal ALDRI vaskes, herunder renses, dyppes i BioTex, sprayes med parfyme eller dynkes med desinfeksjonsmiddel. Den kan til nød luftes.

Lykke til og Chikkelakke!

PS. Den tidligere russeberta ringte nettopp: Hei mamma. Kan du sende russedressen min til Sogndal? Det skal være sånn Ex-russ party her på Høyskolen.

Dressen til Lillebror henger fortsatt på rommet hans og vitner om fjorårets vakreste eventyr. Og han sa senest i går at han planlegger å rulle litt i mai.


Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.