Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Psykisk helse angår oss alle

– Vårt håp er at vi i dagens Bærum skal kunne snakke åpent om psykisk helse, skriver blant andre Lena Walle (H).

FOTO: PRIVAT

10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse. Dagen markeres i mange land verden over og har som mål å øke bevisstheten omkring psykisk helse. Vi har alle en psykisk helse, og vi har alle et ansvar for å bidra til åpenhet og fjerne tabuer. 

Temaet som løftes frem på verdensdagen for psykisk helse i år, er «Spør mer». Å spørre kan noen ganger være litt skummelt, ofte fordi man ikke alltid selv vet hvordan man skal forholde seg til svarene.

Årets markering er trolig ekstra aktuell – 2020 står som året hvor verdensbildet endret seg i takt med utbredelsen av koronaviruset og hvor vi måtte ta drastiske grep for å begrense smittespredning. 

Mange, både barn og voksne, har nok i denne perioden fått oppleve hvordan vår psykiske helse også påvirkes av ytre faktorer og hvor avhengige vi er av samspillet og tilhørigheten med andre mennesker.

Da Norge stengte ned i mars, var det mange av oss som forsto hvor viktig de små og store fellesskapene er for mennesker. Det å møte venner, delta i idrettslag eller i kulturen. Alle disse tingene er viktige for at vi skal føle oss bra og oppleve mestring.

Avstanden vi har måttet holde det siste halvåret har kanskje spesielt vært krevende for barn og unge. Drømmer og forventninger har blitt lagt på is i påvente av at ting skal gå tilbake til normalen. Det kan være fotballcupen som aldri ble sparket i gang eller flyet som aldri fikk dra til ferien man hadde gledet seg til.

Vår oppgave som voksne er å lære barn å akseptere at livet går i bølger og at man må anerkjenne alle følelser. Barn skal få uttrykke alle følelser, vi må imidlertid gi dem verktøy til å håndtere disse. 

Det er helt greit å ha en dårlig dag – det er lov å være sint, lei seg og redd, det er faktisk en naturlig del av livet. Ved å gi barna erfaringer med å kjenne på alle følelsene sine, også de som er ubehagelige, skaper vi robuste barn og fremmer god psykisk helse.

Åpenhet er et av de viktigste faktorene for å lykkes i arbeidet med god mental helse og livskvalitet. Åpenhet omkring vår psykiske helse vil skape et varmere samfunn, et mer inkluderende samfunn, et samfunn hvor det er aksept for alle følelsene og ikke bare de følelsene som går innunder emneknaggen «lykke» på Instagram. 

Vi må våge å spørre. Vi må våge å bry oss. Vi må våge å sette ord på om det som er vanskelig. Sist, men ikke minst, vi må våge å lytte, også til det som er ubehagelig å høre.

Vårt håp er at vi i dagens Bærum skal kunne snakke åpent om psykisk helse, at vi skal bry oss nok om hverandre til å spørre, og at vi lar barna få kjenne på alle følelsene og dermed gi dem større mulighet til å mestre eget liv i voksen alder. 

Så sett i gang å spørre: «Hvordan har du det egentlig?»

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.