Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Psykiatriske pasienter er prisgitt et system som ikke virker

Den anonyme artikkelforfatteren skriver om sine opplevelse som «svingdørspasient», blant annet på Blakstad sykehus.

FOTO: TRINE JØDAL

Jeg vet hvordan det er å være psykisk dårlig, og jeg vet hvordan man kan være prisgitt psykiatrien når man er i dårlig nok form. Man er prisgitt et system som ikke alltid virker som det skal! Noe tyder på et mangelfullt system når mange pasienter opplever å bli svingdørspasienter, de blir innskrevet av én lege og utskrevet av den neste legen, før de er overlatt til sine egne demoner frem til neste gang de blir innskrevet av én lege og utskrevet av den neste. 

Jeg har selv opplevd å være denne svingdørspasienten og jeg vet hvor hjelpeløs jeg følte meg i klørne på systemet. Det samme gjorde mine pårørende, fordi de ble jo heller ikke hørt. Nå undrer jeg meg på om dette kan ha sammenheng med at langtidsplasser legges ned, og mer og mer skal dyttes fra spesialisthelsetjenesten og over på kommunene og poliklinikker (sistnevnte som ofte kan være sprengt i kapasitet fra før). Ikke alle pasienter kan behandles med en samtale i uken på DPS!

En erfaren sykepleier på Blakstad sykehus sa til meg at hun mener at nettopp samhandlingsreformen bidrar til den økende svingdørspasient-mentaliteten. Men uansett årsak, så er det urettferdig på vegne av alle pasienter som ikke får den hjelpen de trenger. Som samfunn leker vi med livene deres ved å la systemet være som det er. Dette gjelder mennesker som ofte er i såpass sårbare posisjoner at de ikke har ork eller selvinnsikt nok til å få brukt stemmen sin og klageretten sin. Vi svikter dem – dermed svikter vi potensielt deg og meg og oss alle.

Jeg mener psykiatrien trenger en revolusjon, og jeg vet jeg har mange med meg i den oppfatningen, både av profesjonelle, pasienter og pårørende. På et tidspunkt i livet kommer sannsynligvis du eller noen av dine nærmeste til å trenge hjelp fra psykiatrien. Kanskje kommer du til å stå på legevakten midt på natten med din akutt psykisk dårlige sønn, eller til å være der selv. Det kan ramme hvem som helst, fordi det er helt menneskelig. Nettopp derfor trenger psykisk helsevern en revolusjon.

Psykiatrien skal dog ikke svartmales. Det finnes mange av de gode folkene som har med hjertet på jobb og som oppriktig gjør en forskjell. Jeg tror bare ikke at de klarer det alene, når systemet er som det er.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.