Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Private en viktig bidragsyter til velferd

Ulike private selskaper har vært uvurderlige for å bygge ut og drifte det lokale barnehagetilbudet. Bekjemp unntakene fremfor å skjære alle private over en kam.

Ulike private selskaper har vært uvurderlige for å bygge ut og drifte det lokale barnehagetilbudet. Bekjemp unntakene fremfor å skjære alle private over en kam.

Foto: ULF HANSEN

Da Asker formannskap diskuterte innkvartering av ukrainske flyktninger på Sem Gjestegård og Filtvet helsetun, ga politikerne enstemmig tillatelse til å la private selskaper bidra. – Kommunen har ikke kapasitet til å drive to akuttmottak. Uten private drivere kan vi bare åpne ett mottak, var den klare talen fra kommunedirektør Lars Bjerke.

Ikke engang partier som i utgangspunktet er imot private selskaper i det offentlige, tok til motmæle. Forståelsen var bred for at krigen i Ukraina har skapt en ekstraordinær situasjon, der man ikke rir partipolitiske prinsipper.

I andre sammenhenger har det imidlertid i denne avisen i lengre tid pågått en innbitt diskusjon om private selskapers plass i lokale offentlige velferdstjenester. Det har handlet om både skole, barnehage, barnevern og eldreomsorg.

Striden om to nye etableringer av Norges Realfagsgymnas Ungdomsskole (NRG-U) i Asker og Bærum er det ferskeste eksempelet. Og i vinter skrev Asker Aps ledere og to av partiets representanter i kommunestyret i et innlegg at økonomiske regler for private barnehager skal strammes inn for at «offentlige midler og foreldrebetaling skal gå til å gi barna et trygt og godt tilbud i barnehagene fremfor utbyttefest for eierne.»

Innsatsen bør heller konsentreres om å bekjempe unntakene fremfor å skjære alle private tjenesteytere i sektoren over en kam.

Fra SV er det fastslått at partiet «ønsker kommersielle barnehager ut av sektoren, slik at våre felles skattepenger brukes på våre velferdsoppgaver».

To Rødt-politikere fra Asker har gått lengst. I en stridssak anklaget de Høyre og andre for at de «prioriterer velferdsspekulantenes økonomiske interesse lenge før en seriøs demokratisk behandling i kommunens folkevalgte organer.»

Flere i debatten bruker ordet «profitt» på en negativ måte. Og stempler som «velferdsprofitør» og «velferdsspekulant» sitter løst. En slik tilnærming er trist. En oversikt på Bærum kommunes nettside viser 44 kommunale barnehager og over 80 private. Tilsvarende i Asker er 31 kommunale og 73 private. De private inkluderer ikke bare kommersielle, men også ideelle og familiedrevne barnehager.

Privatskolene i Asker og Bærum er få, men viser år etter år strålende resultater. Og Utlendingsdirektoratets direktør Frode Forfang er helt på linje med Askers kommunedirektør når det gjelder private selskapers betydning for å ta hånd om flyktninger fra Ukraina. – Bruken av private aktører er helt avgjørende for å få dette til, fastslår Forfang i Aftenposten.

Ja, det finnes selskaper og konsern i velferdssektoren som omgår regler og misbruker offentlige midler. Innsatsen bør heller konsentreres om å bekjempe unntakene fremfor å skjære alle private tjenesteytere i sektoren over en kam.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.