Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Presterud gård – hvem styrer Bærum?

– Det er uforståelig at kommunen insisterer på vandaliseringen, skriver innsenderen om arbeidene på Presterud gård på Bekkestua.

– Det er uforståelig at kommunen insisterer på vandaliseringen, skriver innsenderen om arbeidene på Presterud gård på Bekkestua.

Foto: Knut Bjerke

I de siste dagene har vi vært vitne til et merkelig skuespill i Budstikkas spalter. Torsdag 22. april skriver planutvalgets leder Eirik Bøe et kritisk innlegg i Budstikka hvor han refser sin egen kommune for ikke å følge faglige råd i restaureringen av Presterud gård på Bekkestua. 

Artikkelen følges opp to dager senere hvor Eirik Bøe er fotografert på Presterud gård og fortviler over hardhendt restaurering. I artikkelen fremgår det også at flere faginstanser mener det ikke er nødvendig å fjerne panel og tømmer i det verneverdige bygget og at kommunen må ta til vettet. 

Eirik Bøes engasjement er prisverdig, men man må jo lure når planutvalgets leder må ty til avisspaltene for å styre sin egen administrasjon. Er ikke Bærum kommune politisk styrt? Eller er det et teknokrati? Hva skal vi da med politikere?

Greit nok at myndighet er delegert til fagetatene. Men når de åpenbart gjør feil må de faktisk styres og korrigeres av sine politiske overordnede. 

Om ikke planutvalgets leder har myndigheten, må i alle fall ordføreren ha det. Men hun gjemmer seg bak at hun ikke har kompetanse. 

Kompetanse har tydeligvis ikke Bærums eiendomsdirektør heller. I Budstikka 28. april skriver eiendomsdirektør Kristin Fagerhaug at bygget ikke er fredet, kun vernet etter plan- og bygningsloven, og at lovens paragraf 5.1 har vært styrende for de valgene kommunen har tatt.

Et merkelig utsagn. Plan- og bygningslovens paragraf 5.1 sier kun noe om medvirkning og ingenting om plikten til å bruke fagekspertise. 

Enda mer uforståelig blir kommunens handlemåte når man leser formannskapets eget vedtak om oppstart av planleggingen. Der legges det nettopp vekt på at eiendomsavdelingen skal samarbeide med vernemyndighetene. 

Flere av opplysningene i eiendomsdirektørens innlegg 28. april er direkte feil. Eksperter mener panel og tømmer kan bevares. Det rett og slett uforståelig at kommunen insisterer på vandaliseringen.

Man mistenker at det er gått prestisje i saken fra eiendomsavdelingens side. I tillegg vegrer politikerne seg for å gjøre det de er forpliktet til å gjøre, nemlig å styre og gripe inn når kommunens fagetat åpenbart gjør feil. 

Det er ubehagelig å se på. Det viktige kulturminnet Presterud gård forringes og politikerforakten øker.

Saken kan enda løses. Min invitasjon til ordføreren om en befaring på Presterud gård for å vurdere situasjonen selv står ved lag. Ordføreren har så langt ikke svart hverken ja eller nei på invitasjonen. 

Om ordføreren kommer, inviterer jeg også eiendomssjefen, entreprenøren og landets beste fagekspertise på restaurering av verneverdige bygg. La oss sammen finne en god løsning og bevise i praksis at Bærum kommune verner kulturminner på en faglig forsvarlig og klimaklok måte. Og at vi har et politisk system og en fagetat som fortjener vår tillit.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.