Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Prestekrager og geitrams fremfor stein og lupiner

– Fremmede arter, som lupiner, har fortrengt prestekrager (bildet), blåklokker og geitrams, skriver innsenderen.

– Fremmede arter, som lupiner, har fortrengt prestekrager (bildet), blåklokker og geitrams, skriver innsenderen.

Foto: TRINE JØDAL

Viken eier og drifter over 500 mil med fylkesvei og er med det ansvarlig for skjøtsel av mer enn 1.000 mil med veikanter. 

Veiskuldrene er en viktig del av kulturlandskapet vårt og gir Viken fylke et stort ansvar for hvordan artsmangfold og landskapet ser ut rundt oss.

I fylkestingets møte 27. november spurte jeg samferdselsråd Olav Skinnes om hvordan skjøtsel av veiskuldre er ivaretatt i budsjett og vedlikeholdsprogram for fylkesveiene. 

Skinnes understreket at Viken tar sitt ansvar på alvor. Fylket satser på kantslått fremfor bruk av sprøytemidler og bruker frøblandinger som fremmer tradisjonelle norske vekster som tar vare på for insektenes leveområder. 

Skinnes viste også til at Viken deltar i et nasjonalt forskningsprogram om veisystemets betydning i vårt økosystem. Det er bra.

Fylkeskommunene har ansvar for 4.400 mil med vei. Riksveiene utgjør 1.000 mil. Viken og de andre fylkene har derfor et veldig stort ansvar for hvordan det ser ut langs veiene våre og for hvordan det biologiske mangfoldet med insekter og blomster ivaretas. 

Ansvaret blir ikke alltid ivaretatt så godt som vi må forvente. Fremmede arter, som lupiner, har fortrengt prestekrager, blåklokker og geitrams. Det har ikke bare betydning for hvordan veikantene ser ut, men også for mangfoldet av insekter som har vegetasjonen i veikantene som sitt leveområde.

Det er viktig at Viken viser vei gjennom en skjøtsel av veikantene som bidrar til et vakkert kulturlandskap og ivaretagelse av artsmangfoldet. Det er jeg sikker på at mange vil sette pris på.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.