Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Politisvikt også på sjøen

KRITISK: - Realiteten er at scooterne kjører svært fort, uansett den påbudte 5-knopsregel, og kan forflytte seg over store avstander på kort tid, skriver Kjell Solli, sivilingeniør fra Konglungen og medlem av Asker Høyre.

Politireformen. Budstikka har nylig bragt oppslag om politiets manglende evne til å beskytte legevakten ved Asker og Bærum sykehus.

Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog er skuffet over at det har vært nødvendig for sykehuset å benytte vektertjenester i helgene.

Les også: – Dette er politiets jobb

Les også: Fallitterklæring for politireformen

Men heller ikke på sjøen fungerer politireformen. Asker er privilegert med en vakker skjærgård. Her, inntil nylig, hadde publikum glede av politibåten i Sandvika.

Dette utgjorde en flott trygghet. Nå synes situasjonen endret. Nytt behov er oppstått som følge av hensynsløs villmannskjøring fra Leangbuktas nye vannscootere.

Selv om scooteren i vanlig cruisefart ikke støyer mer enn en vanlig fritidsbåt. Men det oppstår en spesiell støy når farten settes opp og scooteren hopper på egne, eller kameratens bølger.

Eller kjører fort i litt grov sjø, der den hopper på bølgene. Da kommer eksosutblåsingen over vann, såkalt fri eksos, for deretter igjen å få eksosutblåsingen under vann, i rask rytme. Det skapes da et sterkt sjenerende, pulserende lydbilde. Og slik «lek» er jo noe av det som disse lekemaskinene oftest er anskaffet for.

Området rett utenfor Hvalstrand Bad er et populært lekeområde for vannscootere. Ofte er det stille vann her, og det kan være mange badegjester å vise seg for inne på stranden.

Her blir det ideelt å hoppe på egne bølger ved å kjøre mange ganger i ring. Er to scootere på gang i hastigheter opp til 30–40 knop (55-70 km/t), blir det helt euforisk for førerne.

Tidlig om morgenen er ofte vannet helt stille og flatt, ideelt for slik lek. Andre båter er det heller ikke da å ta hensyn til. Eller sent på kvelden, likeså. Da går lyden rett inn i stua mi, og fløytekonserten på musikkanlegget kan jeg bare slå av.

Jeg bor nemlig rett på sørsiden av Leangbukta, rett overfor Hvalstrand Bad. Og har sett trafikken på nært hold nesten daglig gjennom sommeren, da vi hadde hjemmeferie i år.

Det var ikke hyggelig. Å bruke terrassen når kjøringen pågikk, var en trist opplevelse.

En sen kveld, kl. 22.15 tidlig i august, kom to scootere utover i cirka 40 knops fart bare 20–30 meter fra land, for deretter å krysse over til Hvalstrand Bad og lage en serie «piruetter» i vannet utenfor.

Jeg ringte Politisentralen, og ble satt over til vakthavende. Ventetid. L-a-a-a-n-g ventetid. Etter 20 minutter ga jeg opp. Da var også scooterne ferdig med «showet» etter først å ha gjort en sving ut mellom de andre øyene, og avslutte med noen piruetter til ved Hvalstrand Bad.

Jeg ringte neste formiddag og ba politiet om å loggføre hendelsen som klage, da jeg tidligere hadde lest en uttalelse fra politiet om at det syntes å være få brudd på vannscooterforskriften, da politiet hevdet at de hadde mottatt svært få klager.

Svaret forundret meg. Vakthavende sa at politiet ikke hadde ressurser til å rykke ut for å håndheve brudd på vannscooterforskriften. På mitt spørsmål om hva vakthavende da rådet meg til, svarte hun at jeg burde ta opp saken lokalt, for å påvirke dem som hadde vedtatt dette, politikerne, til å endre til en forskrift som det var mulig for politiet å håndheve.

Realiteten er at scooterne kjører svært fort, uansett den påbudte 5-knopsregel, og kan forflytte seg over store avstander på kort tid. Når hele lekeseansen ofte bare varer 10–15 minutter, er det uansett uråd å få en politibåt frem til stedet.

Tekniske hjelpemidler for bevisinnsamling finnes heller ikke. Førerne vet at sjansen for å bli tatt i en kontroll er mindre enn å vinne toppgevinsten i Lotto, som en innsender fra Kongelig Norsk Seilforening sa det i Aftenposten i sommer.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Kjære politikere! Gjeninnfør den gamle 400-metersregelen fra land, og oppretthold 5-knopsgrensen for disse lekemaskinene. Bevar skjærgården som et trygt rekreasjonsområde, der sjøens og fuglelivets lyder er det eneste som utfordrer den stillheten som blir en stadig større mangelvare i vårt hektiske samfunn.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler