Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Politisering av kirken

I ASKER: Søndag arrangeres «Skaperverkets dag» i Asker kirke ved prost Berit Øksnes. Invitasjon er sendt til over 100 politikere i Asker fra Jens W. Måge, varamedlem til Asker kommunestyre for Venstre, på vegne av globalt utvalg i Asker menighet. – De siste årene har kirken blitt mer og mer politisert, skriver innsenderen.FOTO: EVA GROVEN
I ASKER: Søndag arrangeres «Skaperverkets dag» i Asker kirke ved prost Berit Øksnes. Invitasjon er sendt til over 100 politikere i Asker fra Jens W. Måge, varamedlem til Asker kommunestyre for Venstre, på vegne av globalt utvalg i Asker menighet. – De siste årene har kirken blitt mer og mer politisert, skriver innsenderen.FOTO: EVA GROVEN

Mot Trump. Vi kommunepolitikere får mange invitasjoner til det som skjer rundt i kommunene, noe som er veldig hyggelig.

Men av og til kommer også invitasjoner det må være tillatt å stusse litt ved. Rett før pinse kom en slik invitasjon fra kirken i Asker som innledet med følgende ord:

«Er du blant de som er litt opprørt over Trump sin Paris-exit? Markér dette ved å bli med og feire Skaperverkets dag i Asker kirke søndag 11. juni.»

Les også: Mobbing av Trump og tiggere i 17. mai-tale

Les også: 17. mai-talen på Jong skole

På denne dagen skal det avholdes noe kirken kaller en «grønn messe» ved prost Berit Øksnes.

Dette må da antagelig være noe annet enn en vanlig søndagshøymesse, lagt opp for å tilfredsstille behovet for religiøs forankring av synspunkter som trives blant politikere på venstresiden i det politiske spektrum.

Men hva da med dem som ikke trives på venstresiden, når kommer det en blå messe? Hva med dem som synes at president Trump må få lov å utforme amerikansk politikk slik de som valgte ham mener er best?

For å bruke Trumps egne ord – han er president for Pittsburgh, ikke Paris.

De siste årene har kirken blitt mer og mer politisert. Konservative prester og biskoper presses ut og erstattes med liberale som forfekter helt andre verdier enn de som var enerådende i kirken for bare noen tiår siden.

Dette er noe kirken har kastet seg på i nyere tid, for å være relevant, noe man har funnet på for å være «i tiden».

I fjor var det sogneprest og Palestina-aktivist Vaaland i Asker som fant på at man skulle be mot muren mellom Israel og Gaza og Vestbredden. Dette ville være ensbetydende med å be for Israels utslettelse.

Og nå er det altså klimaaktivistene i Askerkirken som slår til med «grønn messe». Det neste blir vel en bønn mot Trump – fadervår begynner jo å bli ganske gammel og trenger sårt litt modernisering.

For et par tusen år siden uttalte en klok mann at man skulle gi keiseren hva keiserens er og Gud hva Guds er. Det var et godt råd som også Asker-kirken bør følge.

Samtidig legger kirken opp til «interreligiøs dialog» der man godsnakker med dem som har som fremste mål å utslette vår egen sivilisasjon og erstatte det med et islamsk kalifat. Forstå det den som kan.

Kirken er ikke lenger for folk flest, kirken graver sin egen grav. Det er ikke til å undres over at folk melder seg ut i hopetall.

Det kirken holder på med styrker argumentet om at all offentlig støtte til religiøs virksomhet til Den norske kirke og øvrige trossamfunn må stoppes, så får de heller ordne finansieringen selv.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Det må selvsagt fortsatt være en offentlig oppgave å holde kirkebyggene ved like. Kirkene våre skal det nye presteskapet i hvert fall ikke få ødelegge.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.