Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Politikk i tidsklemma

Vi som politikere bør se om vi kan jobbe på nye måter som tillater at flere kan engasjere seg, skriver Asker Høyres Kent Ryen.Foto: Privat

Jeg nekter å tro at å ha ansvaret for små barn skal nekte deg å delta i demokratiet.

«Kun 1 av 5 i Føyka-valget var under 40», kunne vi lese i Budstikka 30. september. Samme sted kunne vi en uke tidligere lese om mangelen på 30-åringer i Bærum-politikken. Det florerer vel ikke akkurat med småbarnsforeldre i Asker-politikken heller, og med en datter på fem hører jeg kanskje selv til unntakene.

Den velkjente «tidsklemma» dras ofte frem som forklaring på hvorfor «en hel generasjon» går tapt i kommunepolitikk og i organisasjonsliv. Det er ingen grunn til å tro at samfunnsengasjementet er mindre hos småbarnsforeldre enn hos andre; jeg vil kanskje heller si tvert imot. Trenger det da å være slik, at det å ha ansvaret for små hjemme skal hindre deg i å delta i demokratiet? Jeg nekter å tro det.

Mye handler om å gjøre deltagelsen mer tilgjengelig

De som hevder at det er vanskelig for småbarnsforeldre å stille på møter midt i leggetid har imidlertid helt rett. Men må alt gjøres midt i leggetid? Og må vi alltid møtes fysisk for å kunne diskutere, og for ikke å si; votere? Mye handler om å gjøre deltagelsen mer tilgjengelig, både i organisasjonslivet og i politikken.

I eksempelet Føyka kunne ting kanskje sett annerledes ut om man brukte elektronisk uravstemning blant medlemmene. Fagforeningene gjør jo dette i forbindelse med lønnsoppgjør hvert år, så hvorfor ikke også i Skiklubben og i organisasjonslivet generelt, i så store og viktige saker? 

Vi som politikere bør også kanskje gå i oss selv og se om vi kan jobbe på nye måter som tillater at flere kan engasjere seg. I arbeidslivet er det helt vanlig å bruke videokonferanser, nettmøter og andre elektroniske samhandlingsløsninger. Jeg bruker det selv daglig til å kommunisere med kolleger over hele verden og på tvers av mange tidssoner. I valgkampen prøvde vi det ut litt i politisk sammenheng også, men det er i grunnen et tankekors at politikken og organisasjonslivet henger så langt etter arbeidslivet når det gjelder bruk av teknologi for økt samhandling. Det er jo faktisk fullt mulig å delta i et Skype-møte fra din egen sofa, mens poden sover i rommet ved siden av.

Det finnes riktignok noen krav i kommuneloven når det gjelder å være fysisk til stede i for eksempel kommunestyremøter, men i en egen forskrift åpnes det for å holde fjernmøter i andre organer enn kommunestyret og kontrollutvalget, for eksempel andre styrer og utvalg hvor politikerne møter i kraft av sin rolle som politiker. I en del kommuner med store reiseavstander, som i Nord-Norge, har dette blitt relativt vanlig. I partiarbeid og politisk arbeid for øvrig er det jo bare vår egen fantasi som setter begrensninger for hva det er mulig å få til av økt engasjement og medvirkning med mer bruk av teknologi.

Selv skal jeg i kommende kommunestyreperiode prøve å bidra til å gjøre politikk mer tilgjengelig for folk flest, blant annet ved å invitere til nettmøter i småbarnvennlig tid. Politikksiden min på Facebook er åpen 24/7 for den som har noe på hjertet de neste fire årene; spesielt deg som ellers sliter med å komme deg på møter midt i tannpussen.

Vel møtt til politikk etter leggetid!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.