Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Politikere i Bærum - look to America

Det er en mangelfull forståelse for viktigheten av å forbedre Norges mest trafikkerte og forurensede vei, mener innsenderen.

Foto: KARL BRAANAAS

Det er mye i de ulike partienes partiprogram som jeg kan støtte. Men innen samferdsel blir det interessant. Noen ønsker å forlenge Kolsåsbanen til Rykkinn. Det er nå 50 år siden de første flyttet inn på Rykkinn og 35 år siden Bærums Verk ble utbygget. Neste år er det 90 år siden «Bærumsbanen» ble forlenget til Kolsås og som fortsatt er endestasjon.

Skrinlegg planene om forlengelse av Kolsåsbanen. Milliardene må brukes på andre viktigere samferdselstiltak. I mitt debattinnlegg i Budstikka i høst uttalte jeg at noen ny E18 i min tid var lite sannsynlig. Samferdselsminister Dale, fra bilpartiet Fremskrittspartiet, presterte å utsette oppstart av E18. Grunnen var mangel på kr 300 millioner til innløsning av boliger. Dette er en mangelfull forståelse for viktigheten av å forbedre Norges mest trafikkerte og forurensede vei. Selv om ordførerne i Asker og Bærum uttaler viktigheten av ny E18, spesielt med tanke på miljø, så er det bra. Men med det tempo de borgerlige partiene viser etter seks år ved roret, så hører jeg fortsatt intet dynamittsmell.

E18 er nå snart 60 år gammel og veien har alltid ligget vel 80 meter fra rådhuset i Bærum og utenfor kontoret til ordføreren. Snakk om forurenset arbeidsplass. Bærum kommune har bygd en av landets flotteste badeplasser på Kadettangen. Det er åpnet en fantastisk elvepromenade. Dersom E18 først skal bygges fra Lysaker til Ramstadsletta, når vil broen over Sandviksbukta rives? Men støyen og forurensingen vil fortsatt være der i mange år. Selv med mine 66 unge år, vil jeg aldri oppleve noen ny E18. Håper at ordføreren i Bærum får oppleve det. Men neppe i sin «regjeringstid», uansett hvor lenge den vil vare.

For over 20 år siden ble Fornebu nedlagt som flyplass. For seks år siden uttalte fire kjente personer fra de borgerlige partiene at nå skulle noe skje. Men hva har skjedd. Ingenting! Kanskje jeg får oppleve å bruke Fornebubanen, men da er jeg vel 75–80 år gammel. Alle ønsker seg de flotteste veier, kollektivtransport og sykkelveier. Det fattes fine vedtak. Men uten innhold og kostnadene ved utsettelse er minst 2–3 milliarder i året. Kanskje vi må tenke realistisk for å få gjennomført noe som helst. Bygg i mindre skala til noe som kan iverksettes. Ikke vent på den aller beste løsningen, som ikke blir noe av.

Miljøpartiet De Grønne elsker kollektiv transport og ganske sikkert også Fornebubanen. Kanskje vi må sette Lan Marie Berg ved roret for at drømmene våre skal bli virkeliggjort. I år er det 50 år siden amerikanerne landet på månen og satte sine fotavtrykk der. Verdens beste samferdselstiltak – bare 24 år etter 2. verdenskrig var slutt og vel 60 år etter at første fly lettet. Med det amerikanerne klarte for 50 år siden, burde våre politikere snart lære, ikke minst handle og si: Look to America!

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.