Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Politi og tillit – på tide med en realitetsorientering?

– Tillit til politiet er et viktig bidrag til gode lokalsamfunn også i Asker og Bærum, skriver Høyre-politiker Kari Sofie Bjørnsen (til høyre). Her foran Asker politistasjon med Linda Medalen, politioverbetjent i hundetjenesten i Oslo politidistrikt og vararepresentant i Asker kommunestyre for Høyre.

– Tillit til politiet er et viktig bidrag til gode lokalsamfunn også i Asker og Bærum, skriver Høyre-politiker Kari Sofie Bjørnsen (til høyre). Her foran Asker politistasjon med Linda Medalen, politioverbetjent i hundetjenesten i Oslo politidistrikt og vararepresentant i Asker kommunestyre for Høyre.

FOTO: PRIVAT

I politiets innbyggerundersøkelse for 2020 svarer 82 prosent at de har tillit til politiet. Det er det høyeste tallet siden målingene begynte i 2008. I tillegg har andelen som har svært stor tillit til politiet, aldri vært høyere.

Vi i Høyre syns dette er svært gledelig. Tillit til politiet er et viktig bidrag til gode lokalsamfunn over hele landet, også i Asker og Bærum.

Særlig Sp har dømt politireformen nord og ned. I vårt område har det vært påstander om dårligere tilbud, noe som politiet har avkreftet.

Nå har politiets egen innbyggerundersøkelse vist at tilliten til politiet er høy, og at hele 94 prosent av befolkningen føler seg trygge. 

Selv om tilliten er høyere enn på 12 år, må politiet bli enda flinkere til å forebygge kriminalitet og styrke beredskapen. Politiet må stadig utvikle seg for å ivareta tilliten og være til stede der behovet er – på gata og på data.

Blant politidistriktene er andelen som har ganske eller svært høy tillit til politiet høyest i Oslo politidistrikt (som Asker og Bærum tilhører), Innlandet politidistrikt og Øst politidistrikt (henholdsvis 87, 84 og 83 prosent). Finnmark politidistrikt har lavest andel innbyggere med høy tillit til politiet (73 prosent).

Mens trygghetsfølelsen var relativt lik i 2015 uavhengig av kommunestørrelsene, er det i 2020 tydelig forskjell. 

Henholdsvis 5 og 7 prosentpoeng flere av innbyggerne i store og mellomstore kommuner oppgir at de er meget trygge i 2020, sammenlignet med innbyggere i små kommuner. 

For samtlige tettstedskategorier scorer politiet høyere i 2020 enn i 2019 når det gjelder tillit. Politiet følger nøye med på økende forskjeller mellom svarene som oppgis fra dem som er bosatt i byer kontra de som er bosatt i bygder.

Kan man fortsette å slå politisk mynt på forskjellen mellom by og distrikt? Nei, vi mener at det blir feil. Hør bare hva politidirektør Benedicte Bjørnland sier:

«Selv om tilliten til politiet og trygghetsfølelsen blant innbyggerne, også i de mindre kommunene, fremdeles er svært høy, vil vi jobbe for at dette jevnes ut fremover. Alle innbyggere bør ha den samme trygghetsfølelsen og tillit til politiet uavhengig av om man bor i byen eller på bygda. Arbeidet med å justere dette er i gang, og de geografiske enhetene i politiet skal fortsatt styrkes med mer synlig politi i 2021».

Regjeringen styrker politibudsjettet med 578 millioner kroner for å styrke politidistriktene, gi økt tilstedeværelse og flere patruljer. Altså mer synlig politi i hele landet.

Dette må da vel de sterkeste kritikerne av reformen også ta inn over seg. På tide med en realitetsorientering? 

Når innbyggerundersøkelsen peker på at man er på rett vei og politiet samtidig legger frem nye analyser som viser både god tilstedeværelse i distriktene og at hverdagskriminaliteten fortsatt prioriteres, er det vanskelig å forstå opposisjonens hovedforslag om å reversere hele politireformen. 

Vi avslutter med en stor takk til politiet for deres meget viktige og gode arbeid i våre lokalsamfunn i Asker og Bærum.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.