Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Plass til både kirke og kultur på Fornebu

SAMBRUKSKIRKE: – Kirke og kultur en perfekt kombinasjon, skriver sogneprest Thomas Wagle. Her med sambrukskirkemodellen som arkitekt Aina Dahle har fått utarbeidet som en del av mulighetsstudien.

Tove Kvil skriver i sitt innlegg 4. desember at det ikke er plass til både kirke og kultur på tomten ved Fornebu S.

Det kan virke som det ikke er plassen det skorter på her, men viljen.

Les innlegget her: Bygg et kulturhus, ikke kirke på Fornebu

Les også: Vil flytte Fornebu-kirke for å gi plass til kulturhus

Les også: En møteplass for alle

For gode kirke- og kulturhus har man fått bygget en rekke andre steder og til og med på mindre grunnflate enn på Fornebu S-tomten. Da burde vi kunne klare det hos oss også – hvis vi vil.

Vi vil, og vi er glade for at politikerne nå har bestemt seg for å bygge et flerbrukshus med kirkerom.

Ved at det nå er avsatt 30 millioner kroner i 2022 i budsjettet til dette prosjektet, ser vi frem til at dette etterlengtede møtestedet for befolkningen på Fornebulandet kan bli realisert om få år.

Det er noen av premissene i Tove Kvils argumentasjon som ikke holder.

Det første er at hun fortsetter med å argumentere som om det er mulighetsstudien som vil bli bygget.

Som Tove Kvil vet, er dette kun en mulighetsstudie. Fornebulandet menighet fikk laget denne for å få i gang debatten om bruken av tomten ved Fornebu S.

Det er vel de færreste som tror at flerbrukshuset vil bli akkurat slik.

Tove Kvil mer enn antyder at kirken er grådige på plassen i mulighetsstudien og ber oss vise moderasjon.

Da vi skulle få laget mulighetsstudien, syntes vi det var mest edruelig å ta utgangspunkt i kommunens egne byggeplaner for flerbrukshuset.

Ut fra kirkekritikken kan det virke som Tove Kvil ikke er klar over at mulighetsstudien nærmest er en blåkopi av kommunens byggeplan fra 2008.

Det andre er at hun i sitt innlegg forsøker å konstruere en konflikt mellom kirke og kultur. Dette er en kunstig konflikt.

For kirken er kultur: Den norske kirke som kulturarena er Norges nest største; etter kulturhusene. Eksempelvis går 25 prosent av alle tilskudd fra Norsk kulturråds musikkordninger til produksjoner i kirkerommene.

Det er ett av mange eksempler på hvor sterkt kirkene, som arena for visning av kultur- og kunstuttrykk, står i Norge.

Og, det gjelder ikke bare for den opplevelsesbaserte virksomheten som Norsk kulturråd har fokus på. Det gjelder i like stor grad for den aktivitetsbaserte virksomheten.

Innenfor musikkfeltet kommer dette blant annet til uttrykk gjennom at kirkene – gjennom sitt fokus på å gi barn og unge mulighet til å øve og fremføre musikk, er en talentutvikler for det allmenne musikklivet i Norge.

Ett resultat av dette er at en stor del av musikerne – innenfor pop og rockmiljøet – har bakgrunn fra kirken.

Det er ikke uten grunn at det er bygget en rekke kirke- og kulturhus rundt omkring i landet. Kirke og kultur en perfekt kombinasjon.

Det siste jeg stusser over er kirkesynet hennes. Det er temmelig lavt under taket i den kirken hun skisserer. Her er det bare de faste kirkegjengerne som regnes med.

Fornebulandet menighet tenker annerledes.

Vi vil bygge for folkekirken slik Grunnloven pålegger oss. En kirke som er åpen og raus og der folk kommer innom kirken av mange ulike grunner, enten det er gudstjenester, ungdomsklubb, babysang eller kulturopplevelser.

Blir vi 30.000 mennesker på Fornebu, vil 20.000 av dem være medlem av Den norske kirke. De fortjener et like godt kirke- og kulturtilbud som andre steder i landet.

Rett før jul var jeg på julekonserten til Det Norske Solistkor. Det er et sekulært kor, men ni av ti sanger var kristne.

Satt folk og grunnet over dette som et problem? Neppe. For dette fantastiske koret bergtok oss med sin vakre sang.

Jeg tror ikke folk flest deler Tove Kvils behov for å sette opp skiller mellom kultur og kirke.

Les flere artikler på Budstikka.no/debatt

Folk kjenner igjen god kultur når de opplever den enten den foregår i et kirkerom eller på en konsertscene.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.