Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Plass for flere – også fremtidige OL-mestre

– Vi er enige om at anlegg har betydning for aktivitet. Men den viktigste faktoren for at mange skal drive friidrett er nok ildsjeler til å dra i gang trening og aktivitet, og gode trenere som «ser» den enkelte og bidrar til utvikling og godt miljø, skriver Bærum idrettsråds styreleder Øivind Gladsø. Her på Nadderud stadion.

– Vi er enige om at anlegg har betydning for aktivitet. Men den viktigste faktoren for at mange skal drive friidrett er nok ildsjeler til å dra i gang trening og aktivitet, og gode trenere som «ser» den enkelte og bidrar til utvikling og godt miljø, skriver Bærum idrettsråds styreleder Øivind Gladsø. Her på Nadderud stadion.

Foto: TRINE JØDAL

Når anleggsdekningen for friidrett i Bærum skal vurderes, må den sees i forhold til antallet som driver friidrett.

I innlegget «Kan Bærum få en Karsten eller Jakob?» i Budstikka 11. august uttrykker Helge Hveem en forventning om at mange barn vil søke seg til friidretten etter suksessen i OL. 

Videre uttrykker han bekymring for om anleggene ligger til rette for vekst i friidretten i Bærum.

Vi håper, som Hveem, at friidrettens medaljer i OL skal gi økt interesse for friidrett. Dessverre viser erfaring at det ikke alltid er sammenheng mellom vellykket toppidrett og bredde eller vekst innen idretten. Hvor er det blitt av alle bryterne og spydkasterne etter norske OL-gull?

Aktivitetstallene fra Akershus friidrettskrets for 2020 viser i underkant av 800 registrerte aktive i klubbene i Bærum. Til sammenligning er det registrert totalt om lag 55.000 aktive i 60 ulike idretter i Bærums 110 idrettslag. 

Friidrettshallen på Rud sto ferdig i 2012, og utendørsanlegget samme sted vil være klart til bruk våren 2022. Begge anleggene med kommunal investering og drift. 

Friidretten har med dette fått en god andel av investeringsmidlene til idrett. Jeg vil tro det er gunstig for friidretten å få samlokalisert utendørsanlegg med hallen og et utendørsanlegg som bare er for friidretten.

Bærum idrettsråd er på linje med Hveem i at lokale anlegg og kortreist aktivitet er bra. For barneidrett og lokal aktivitet er det verd å nevne at det er små, enkle friidrettsanlegg på Gommerud og Fossum. 

En kveldstur på Bekkestua viste også at bak barneskolen er det noen løpebaner og en hoppegrop. Kanskje er det flere minianlegg rundt i Bærum? 

Det er små avstander i Bærum; 6 kilometer fra Bekkestua til Rud, 11 kilometer fra Østerås til Rud. Mange steder i Norge vil disse avstandene innebære at Rud kan betraktes som lokalanlegg.

Tenker vi videre anleggsutvikling for friidrett, vil arealer være en utfordring. Skal det anlegges løpebaner ved fotballbaner i Bærum, som Hveem skisserer, er aktuelle lokasjoner:

  • Smiejordet ved Fossum.
  • Løkebergjordet ved Haslum.
  • Jordet ved Bjørnegård. 

Kan Hveem hjelpe oss til å få partiet Venstre og flere på laget for å få til det? 

Et lite, enkelt friidrettsanlegg står også i langtidsplanen for Fornebu. Idrettslag og ildsjeler som har planer for nye, lokale friidrettsanlegg, bør vite at søknadsfristen er 1. november 2021 for nye anlegg i fireårsperioden 2023–26.

For den som vil drive friidrett, er det flere miljøer i Bærum. 75 prosent av de aktive er i Tyrving og 20 prosent i Jardar. Det er også friidrettsaktivitet i Vivil, Fossum og Høvik. 

Tyrving melder i Budstikka 17. august at klubben er klar til å ta imot gamle og nye utøvere som har latt seg inspirere. De andre klubbene er nok også klare.

Vi er enige om at anlegg har betydning for aktivitet. Men den viktigste faktoren for at mange skal drive friidrett, er nok ildsjeler til å dra i gang trening og aktivitet, og gode trenere som «ser» den enkelte og bidrar til utvikling og godt miljø. 

Kan Hveem eller andre med oversikt over friidrettsinteresserte finne ildsjeler som kan dra i gang lokal friidrett i fleridrettslagene, vil nok det være det beste tiltaket for at flere skal utøve friidrett. Det øker sannsynligheten for at den neste Jakob eller Karsten kan komme fra Bærum.

Den viktigste faktoren er nok ildsjeler til å dra i gang trening og aktivitet og gode trenere.
Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.