Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Planarbeidet i Viken er i full gang

Fylkesrådsleder Øyvind Solum (MDG, bildet) svarer Venstres Ole Andreas Lilloe-Olsen.

Foto: JOAKIM S. ENGER

I et innlegg her i Budstikka på lørdag peker Ole Andreas Lilloe-Olsen på at det haster med fylkeskommunens arbeid med å lage en ny planstrategi, og særlig at det haster med å utarbeide en ny areal- og transportplan som kan avløse den nåværende, som gamle Akershus har sammen med Oslo, mens gamle Buskerud og Østfold har sine varianter. 

Dette er vi i fylkesrådet i Viken helt enige i, så vi er dermed for lengst i full gang. Allerede da Viken ble etablert ved nyttår var prosessen med å lage en regional planstrategi i full gang. Gjennom den skal vi utarbeide og vedta utfordringene og langtidsmålene for vår region, og planene og strategiene som må til for å komme dit.

Det er åpenbart at areal- og transportutfordringene er en viktig del av dette bildet. Det er likevel viktig at slike planer ikke bare lages på noen fylkeskommunale kontorer men skjer med omfattende prosesser og innspill både fra fylkestinget, alle kommunene i Viken, innbyggere, næringsliv, staten og andre relevante aktører. Dette holder vi på med nå, og vil ha et høringsutkast til regional planstrategi klart før sommeren, slik at det kan vedtas av fylkestinget før jul. Her skal det klargjøres hvilke fylkesplaner som må avløses av nye, samt hvordan vi på andre måter kan legge grunnlaget for å skape et reelt bærekraftig og klimasmart samfunn som legger til rette for trygghet, velferd og valgfrihet også for neste generasjon.

Som en del av dette og parallelt med dette legger vi grunnlaget for en ny areal- og transportplan, men som må være basert på disse brede prosessene. Selv om det hadde vært flott å ligge i forkant av kommunenes planarbeid, så hadde neppe kommunene ønsket at fylket ikke også skulle ta med kommunene på råd før regionale planer vedtas. Vi må sikre at areal og transportplanene i tilstrekkelig grad også tar inn over seg temaer som folkehelse, livskvalitet, klimatilpasning og en rekke andre forhold. Medvirkningsprosesser er dermed avgjørende for at alle disse planene skal bli gode nok. 

Så må selvfølgelig kommunene ha sine prosesser parallelt. Selv om det tar tid før vi får nye regionale planer som avløser de gamle, så får vi heller arbeide for god dialog underveis, slik at fylke og kommuner og andre aktører videreutvikler en felles forståelse av mange av hovedutfordringene Viken står overfor.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.