Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Pinlig av Ekeland og SV om Viken

– Et nytt fylkeshus er en investering på noen milliarder og kan selges i markedet, ofte med god gevinst, skriver innsenderen. Slik tenker arkitektene seg et fylkeshus for Viken ved utløpet av Engervannet i Sandvika.

– Et nytt fylkeshus er en investering på noen milliarder og kan selges i markedet, ofte med god gevinst, skriver innsenderen. Slik tenker arkitektene seg et fylkeshus for Viken ved utløpet av Engervannet i Sandvika.

ILLUSTRASJON: ASPLAN VIAK OG LONGVA ARKITEKTER

Anders Ekelands motinnlegg «Tendensiøst, ja uærlig om folkemeningen» (10. januar) er et tilsvar på mitt innlegg om at «Det er en ærlig sak å la Viken leve, også for Sp» (6. januar). 

Det er forståelig at SV-politikeren Ekeland ikke er særlig glad for at jeg unnlater å omtale SV i innlegget selv om det dreier seg Sps rolle når det gjelder Vikens fremtid. De fleste fikk nok det med seg allerede ved å lese overskriften. Ekeland var åpenbart ikke blant disse.

Å bli utelatt deler SV også med de andre partiene hva enten de er for det ene eller de andre. Ap er inkludert fordi Ap og Sp deler regjeringsansvaret og har hatt felles oppfatning om at Viken bør avvikles.

Det er også forståelig at han ikke liker min måte å omtale partiers litenhet på. Maktglade politikere gjør ikke det. 5,8 prosent av landets stemmeberettigede ga sin stemme til SV ved siste valg, 94,2 prosent gjorde det ikke. Noen blir litt mer ydmyke ved å se seg selv slik. Åpenbart ikke Ekeland.

Så er det uforståelig at hans parti, på linje med noen andre, overser det selvfølgelige faktum at Viken fylkeskommune faktisk er opprettet og er i full drift med sine knapt 12.000 ansatte.

Spørsmålet om Viken bør avvikles eller utvikles har lite å gjøre med hvorfor og hvordan Viken ble opprettet med mindre innføring av omkampsdemokrati har høy prioritet i SV og hos Ekeland.

– Også når det gjelder å omgås tall, varer ærlighet lengst, skriver Jørgen M.B. Grønneberg.

– Også når det gjelder å omgås tall, varer ærlighet lengst, skriver Jørgen M.B. Grønneberg.

Foto: JAVED PARSA

Så er det direkte pinlig at landet har en finansminister som ikke vet forskjell på investeringer og driftsutgifter. At Ekeland ikke gjør det, er så sin sak. 

Et nytt fylkeshus er en investering på noen milliarder og kan selges i markedet, ofte med god gevinst. Utgiftene ved oppløsning, uansett størrelse, er en sum av engangsutgifter som dekkes over driften og ferdig med det.

Det er vel så pinlig at han henviser til at Vedum har sagt seg villig til å ta regningen. Kostnadene ved nedleggelse av Viken betales enten av skattebetalere i Viken eller fordeles på alle skattebetalere i Norge.

Vedums lønn som statsråd strekker helt sikkert ikke til, så han sender nok regningen videre til statskassen slik at en liten andel også faller på pensjonister i Herøy, landets fattigste kommune. Kanskje Ekeland, og de som tenker som han, bør justere litt på sitt etiske kompass.

Så vitner det om en usedvanlig mangel på demokratiforståelse hos Ekeland å heie frem en digital folkeavstemning som uttrykk for «vilje til demokrati». 

600.000 mennesker i Norge har ikke tilgang til digitale verktøy, herunder 440.000 eldre. Kanskje greit samme hva sett fra Ekelands side.

Anders Ekeland er medlem av Bærum SV og fylkesstyret i Viken SV.

Anders Ekeland er medlem av Bærum SV og fylkesstyret i Viken SV.

FOTO: PRIVAT

Så refererte jeg til en meningsmåling som viser at 58 prosent av landets befolkning, når regningen kommer på bordet, mener det er sløseri å bruke så mye penger på en oppløsning, kun 21 prosent at det er fornuftig bruk, mens 22 prosent ikke uttaler seg. 

Holdes de som ikke uttaler seg utenfor, indikerer målingen at 60 prosent av SVs egne velgere mener det er sløseri, 40 prosent at det er fornuftig bruk. Det er også mange fornuftige velgere i SV. 

Så er sikkert Ekeland blant dem som kun liker meningsmålinger som støtter deres eget synspunkt. Denne gjør det ikke.

Også når det gjelder å omgås tall, varer ærlighet lengst.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.