Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Pest og kolera befinner seg inne på Isi miljøpark, ikke rundt

Bildet viser Isi miljøpark. Rett bakenfor pukkverket befinner Hestehagan Gravfelt og Kjaglidalen naturreservat seg.

FOTO: JOHANNES MYLIUS

Beboerne på Isi og Skui møtte Franzefoss Gjenvinning sist onsdag, og jeg vil starte med å sitere ei ung jente under møtet: «Jeg må bare le av dere!» Hun ler bittert fordi hun er sperret inne i en liten krok. Det er rett og slett for farlig å ferdes langs veiene. Ja, det er latterlig. Men jeg ler ikke av Franzefoss, de veit hva de driver med. Jeg ler av Budstikka og av politikerne.

Budstikka sin fremstilling av valget mellom pest eller kolera viser at de mangler evne og vilje. Liten vilje til å lytte nok og manglende evne til å sette seg inn i sakens helhet. Konsekvensen er skivebom. Er det et valg mellom pest eller kolera, befinner sykdommene seg inne på miljøparken og ikke rundt. Østlandsjord AS er bølla i sandkassa, og må bort – ikke vi som bor her. Jeg vil derfor oppfordre Budstikka til å komme når vi har nabolagsmøte og i andre fora hvor de kan få den kunnskapen som trengs for å ha en relevant stemme i en sak som gjelder alle bæringer.

Politikerne ser ut til å glemme Bærums biologiske hjerte, fordi det ligger ute av syne og med det ute av sinn. Isi har lenge vært kommunens søppeldynge, men med dagens kunnskap om områdets topografi og plassering veit vi at dette området er og blir uegnet til det formålet. Det kreves store endringer skal dette fortsette. Passe nært og passe fjernt fra Normannsen i Bærum taler nok for plasseringa, men alt annet taler sterkt mot.

Plassen er nemlig helt unik: Det biologiske og biotopiske mangfoldet er i særklasse. Berggrunnen er full av sprekker og vann, bekkene er mange og områdets utforming gir en rekke fordeler for livsgrunnlaget til dyr, planter og mennesker. Miljøparken er plassert i enden av dette unike landskapet. Og her renner vannet gjennom et søppellag av gammel moro som er opp mot 24 meter dypt før det renner videre ut i Sandvikselva.

Med politikerne på gjerdet blir alt verre

Området nordvest på miljøparken bør avvikles. Denne tarmen har en bekk som renner rett i Kjaglia, og området har flere registrerte kulturminner. Området er godt egnet til å skjerme omkringliggende området. Hvis det beplantes med høy vegetasjon vil resten av miljøparken få en naturlig støyskjerming, og det vil svekke vinddragene som bærer lyd, lukt og støv opp- og nedover Skuidalen.

Trafikkproblemet er enormt. Veiene bryter den juridisk bindende veinormen, og bidrar til svært farlige trafikale forhold. Igjen ligger løsningen i problemet, nemlig komposteringsområdet for hageavfall nederst på anlegget. Her blandes kompost med vann og blir til en miljøgift som renner direkte ut på Isiveien og videre ned i Sandvikselva.

Komposteringen opptar mye plass og lukten er svært sjenerende. Fjern dette også. Få inn en vei til Miljøparken på dette punktet og fjern de andre inngangene.

Det finnes mange gode løsninger på dagens problemer, og mange som kan bidra, men med politikerne på gjerdet blir alt verre. En rekke andre problemer må løses for å åpne for nye muligheter. Franzefoss kan muligens bidra til noe av løsningen, men kommunens politikere må bli med og vi må tenke nytt om hele Isi Miljøpark.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.