Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Partiene overser biblioteket

Bibliotekarene har kildeforståelse, la de få tid og anledning til å spre sin kunnskap, skriver Harald Sævareid. Her bibliotekar Rannveig Kvanum i Asker.

Foto: Knut Bjerke

Biblioteket er viktigere enn noen gang. Tilgangen på informasjon på nettet stiller stadig høyere krav til kildekritikk og kildeforståelse for oss innbyggere. Likevel er valgkampen og partienes programmer tilnærmet fri for temaet bibliotek.

Det er viktigere enn noen gang å ha enkel tilgang på biblioteket og dets ekspertise. Hvis målet er å redusere kunnskapskløften i samfunnet og styrke demokratiets posisjon, er vi avhengig av bibliotekene. Der finner vi informasjon og kan få hjelp og veiledning til kildebruk.

Jo mer informasjon som er tilgjengelig, desto viktigere er det å få hjelp til sorteringen. Det er ikke all informasjon på nettet som er riktig eller relevant. Dermed øker risikoen for at vi baserer kunnskap på svak informasjon. Det er ikke bra.

Det er nok krefter som ønsker å svekke demokratiet og stemple alt vi ikke liker som løgn. Det kan få alvorlige konsekvenser, noe vi allerede ser i enkelte områder i verden. Våre bibliotekarer er viktige veiledere og hjelpere i vår søken etter god informasjon. Bibliotekarene har kildeforståelse, la de få tid og anledning til å spre sin kunnskap.

Skal vi klare å styrke demokratiet og få til økt deltagelse i samfunnet, må vi legge til rette for et styrket bibliotek. Bibliotekene må tilføres økte ressurser slik at åpningstidene øker i ferieavviklingen, ikke reduseres slik det gjøres i dag.

Bærum biblioteks venner vil på det sterkeste oppfordre partiene til å klargjøre sine tanker om bibliotekenes fremtid, slik at velgerne kan vite hvilken politikk de kan forvente.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.