Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Pandemien rammer de unge igjen

– Det er bra at kommunen tar grep, men regjeringen må revurdere karantenereglementet og innføre en mellomting mellom 0 og 10 dagers karantene, skriver Birgitte Gustava Røthe Bjørnøy, som er ungdomsskolelærer i Bærum.

– Det er bra at kommunen tar grep, men regjeringen må revurdere karantenereglementet og innføre en mellomting mellom 0 og 10 dagers karantene, skriver Birgitte Gustava Røthe Bjørnøy, som er ungdomsskolelærer i Bærum.

FOTO: PRIVAT

Barn og unge har vært hardt rammet av tiltakene under koronapandemien, og vi kan ikke se på at de også blir det i pandemiens siste fase. 

Mange jubler over å være fullvaksinerte og vil nyte den nye friheten. Skolene ble startet på grønt nivå, med testing i stedet for karantene, i håp om at barna og ungdommen også skulle få mer frihet. Slik har det ikke blitt.

I det siste har vi sett skyhøye smittetall og et stressnivå jeg som ungdomsskolelærer ikke kan huske å ha opplevd i løpet av hele det foregående skoleåret. 

Smitten øker kraftig her i Bærum, og vi har grunn til å anta at det blant annet skyldes fritak fra nærkontaktkarantene for alle under 18 år. Dette er ment å gi barna en mer normal hverdag, men det er lite som har minnet om en normal hverdag den siste tida.

Fra myndighetene og FHI (Folkehelseinstituttet) sin side blir det stadig gjentatt at barn ikke blir alvorlig syke, og at de derfor tåler smitten bedre. Dette er ikke uriktig, men det er mye som skurrer. 

For det første: Tror man virkelig at alle er så rasjonelle at de klarer å skru av halvannet år med frykt for korona over natten? At hjernen til et barn eller en tenåring klarer å omstille seg så fort? 

For det andre: Med påvist covid-19 – i motsetning til vanlig influensa – må eleven og familien forholde seg til et omfattende smittesporingsarbeid og engstelige nærkontakter, i tillegg til at det medfører ti dagers isolasjon og kan påføre søsken og andre uvaksinerte nærkontakter en lang karantene. 

En påkjenning selv for en godt fungerende familie. Man kan bare forestille seg hvordan det er for familier som fra før er utsatt på grunn av språkhindre, konflikter eller andre livsutfordringer. 

For det tredje: Alle skoler er avhengige av en ledelse som gjør jobben sin. Når regelverket for smittevern fungerer så dårlig som det gjør nå, må ledelsen bruke altfor mye av tiden sin på oppgaver som egentlig ikke har med skole å gjøre – noe som igjen går ut over sårbare barn og unge.

Nå har flere Bærums-skoler gått over til gult og rødt nivå, og det skal massetestes på videregående. I tillegg skal barn ned til 12 års alder tilbys vaksine. 

Det er bra at kommunen tar grep, men regjeringen må revurdere karantenereglementet og innføre en mellomting mellom 0 og 10 dagers karantene. 

For et aggressivt deltavirus hjelper ikke gult nivå, når elevene likevel skal presses inn i små og dårlig ventilerte klasserom. Dessuten må vi som samfunn huske at fullvaksinerte fortsatt ikke kan leve helt som normalt, selv om vi kan leve litt friere enn vi har gjort i store deler av 2020 og 2021. 

Vi kan ikke la denne pandemien gå hardere ut over barna enn den allerede har gjort.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.