Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

På tide med nye regler for skatt på opsjoner

– Mindre selskaper er bærebjelken i norsk økonomi og helt nødvendige for å sikre utvikling, omstilling og innovasjon, skriver Kari Sofie Bjørnsen, som er kommunestyrerepresentant i Asker, fylkestingsrepresentant i Viken og stortingskandidat for Høyre i Akershus.

– Mindre selskaper er bærebjelken i norsk økonomi og helt nødvendige for å sikre utvikling, omstilling og innovasjon, skriver Kari Sofie Bjørnsen, som er kommunestyrerepresentant i Asker, fylkestingsrepresentant i Viken og stortingskandidat for Høyre i Akershus.

FOTO: PRIVAT

Jeg har vært gründer, har snakket med mange gründere og snakket med enda flere som er opptatt av gründerskap. Ingen har vært fornøyde med reglene for å legge til rette for oppstarts- og vekstselskaper. 

Derfor: på tide å gjøre noe med det!

Tilgang på kompetanse, og å beholde denne, er særlig utfordrende i tidlig fase. Da må vi gjøre det enklere. Dagens opsjonsskatteordning er komplisert og treffer dårlig. Derfor har Høyre i sitt programforslag sagt at «Opsjonsskatteordningen for oppstartsbedrifter skal forenkles og forbedres».

Tenk så gøy og så riktig det er, at mange flere kan bli eier i egen bedrift. Det er god demokratiutvikling. Det gir bidrag til forståelse for at verdier må skapes før de kan deles. Jobbskapingen i det private næringsliv finansierer vår felles velferd.

Lars Sandtorv er en av gründerne bak Ecofric på Sætre i Asker.

Lars Sandtorv er en av gründerne bak Ecofric på Sætre i Asker.

FOTO: PRIVAT

Så vi som har jobbet med denne problemstillingen stund, både i «det virkelige liv» og i politikken, ble meget fornøyde da regjeringen for kort tid siden sa at det er på tide å gjøre noe med opsjonsskatten.

Regjeringens forslag er at:

  • Skatten på opsjoner utsettes til aksjene selges og at de da skattes som kapitalskatt. (Dette til forskjell fra dagens lønnsskatt.)
  • Ordningen utvides til selskaper med opptil 50 ansatte (25 i dag), 80 millioner kroner i omsetning (25 i dag) og ti år gamle selskaper (seks år i dag).

Jeg har vært i kontakt med flere oppstartsmiljøer, og forslaget blir godt mottatt – med et «det var jammen på tide». 

Ett av selskapene jeg har snakket med, er typisk for det nye næringslivet; tung på kompetanse og satsing innen grønn omstilling:

Ecofric på Sætre i Asker. Gründer Lars Sandtorv med flere valgte å starte opp midt i koronapandemien og har dermed møtt både på oppstarts- og pandemiutfordringer. 

Målet til Ecofric er å bygge en bærekraftsplattform på kunstig intelligens. Plattformen skal rette seg mot de 600.000 små og mellomstore bedriftene i Norge og gi konkrete, skreddersydde og lønnsomme råd for hvordan de kan bli mer bærekraftige. 

Det viktigste for Ecofric i oppstartsfasen er å få mulighet til å forsterke egen konkurransekraft og å tiltrekke seg dyktig arbeidskraft. I etableringsfasen er likviditet ofte en utfordring, og i konkurransen om de beste hodene har oppstartsselskaper færre goder å tilby nyansatte. 

Med endringene i opsjonsskatteordningen vil Ecofric og andre vekstbedrifter få mulighet til å tiltrekke seg de beste ressursene. Da kan bedriftene ønske alle ansatte velkommen inn i verdiskapningen og la dem ta del i selskapets vekst. 

Om AS Norge skal lykkes med å skape 250.000 nye arbeidsplasser innen 2030 må vi ta grep. Vi trenger nye og flere investorer som vil satse på utvikling av nye selskaper. Derfor må vilkårene for å drive forretning forbedres, rammeverket må forenkles og det må introduseres flere insentiver.

Små og mellomstore bedrifter i Norge står for 44 prosent av verdiskapningen, nærmere 700 milliarder kroner. Mindre selskaper er bærebjelken i norsk økonomi og helt nødvendige for å sikre utvikling, omstilling og innovasjon. 

Endringene i opsjonsskatteordningen er ett av flere tiltak som vil bidra til å øke etableringstakten. Det er en bærekraftig og fremtidsrettet løsning.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.