Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

På tide å sette strek for ulovligheter

27 hytteeiere på Brønnøya risikerer å måtte rive eller endre brygger eller bygninger på sine eiendommer i tråd med tidligere politiske vedtak.

27 hytteeiere på Brønnøya risikerer å måtte rive eller endre brygger eller bygninger på sine eiendommer i tråd med tidligere politiske vedtak.

Foto: KARL BRAANAAS

27 hytteeiere på Brønnøya bør pålegges å rive eller endre brygger, tilbygg og uthus som er gjort om til hytter. Det er den klare anbefalingen fra administrasjonen i Asker kommune, etter et tiår med byggekrangel.

Så tidlig som i 2010 og 2011 kartla kommunen ulovlige brygger og byggetiltak, etter at formannskapet ba om dette i 2009. På to av tre eiendommer – 160 totalt – ble det funnet ulovligheter. Fortsatt gjenstår det å konkludere rundt 27 av disse.

På disse eiendommene er ulovlighetene så store, ifølge kommunen, at eierne bør pålegges å rive eller gjennomføre endringer innen seks måneder. Ulovlighetene gjelder eksempelvis flytebrygger på mellom 50 og 70 meter der det kun er tillatt inntil 10 meter med landgang, og ulovlig oppføring av flere småhus på en og samme eiendom.

Signaleffekten ved å overse disse ulovlighetene vil være svært uheldig.

Felles for disse sakene er at bygningsrådet i tidligere Asker har behandlet dem og konkludert med ulovligheter. Det handler altså om å opprettholde tidligere vedtak om å rive eller endre.

Tirsdag etter påske havnet saken på formannskapets bord. Siden saksdokumentene ble sendt ut like før påskeferien, valgte flertallet med Høyre i spissen å utsette saken i 14 dager, for å få tid til å gruppebehandle den.

Gitt påskeferien og sakens omfattende karakter er en slik utsettelse til å leve med. Men når formannskapet tar den opp igjen 3. mai, er det på tide å konkludere. Den konklusjonen kan vanskelig være noe annet enn at tidligere vedtak må følges opp. 

Signaleffekten ved å overse disse ulovlighetene vil være svært uheldig. Ordfører Lene Conradi brukte selv uttrykket «likhet for loven» i sin innledning før saken ble utsatt. Slik må det være også på Brønnøya. Tiden er derfor inne for å fatte noen ubehagelige vedtak.

I dette tilfellet kan vi heller ikke se at det er relevant å henvise til argumentet om at en ny arealplan er ute til høring. Her handler det om å stadfeste tidligere ulovlighetsvedtak, ikke skyve saken foran seg enda en gang. 

Asker har varslet en romslig frist for hytteeierne til å rydde opp. Om seks måneder er en romslig frist, kan alltids diskuteres. Det viktigste er at ulovlighetssakene på Brønnøya avgjøres en gang for alle – og at eventuelle pålegg om å rive eller endre faktisk blir gjennomført.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.