Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

På tide å rydde i fakta om inntak

– Ordningen gir like muligheter uavhengig av karakterer – og kortere reisevei for alle, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse, Siv Henriette Jacobsen (Ap) sammen med andre fra det rødgrønne flertallet i Viken.

– Ordningen gir like muligheter uavhengig av karakterer – og kortere reisevei for alle, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse, Siv Henriette Jacobsen (Ap) sammen med andre fra det rødgrønne flertallet i Viken.

Foto: JOAKIM S. ENGER

Den siste tiden har det i Budstikka versert feilaktig informasjon om ny inntaksordning for videregående opplæring samt sammenblanding av søkertall og inntak.

Høyre har stått i spissen for dette omvendte informasjonsarbeidet.

Om det er en bevisst strategi eller grunnet manglende kompetanse på den nye ordningen, spiller ingen rolle. Det avgjørende er at vi får ryddet i fakta, så elevene vet hvilke muligheter de har.

Partiene vi representerer, Ap, Sp, MDG, SV og Rødt, har vedtatt et nærskoleprinsipp. I Asker og Bærum gjelder fire ulike inntaksområder for studiespesialisering, hvor elevene har forrang på skoler i sitt nærområde. 

I praksis betyr det at elevene får 100 ekstrapoeng ved inntak på skoler innenfor sitt område. Det er lurt å sette opp alle skolene i sitt nærområde (2-4 stk.) som tilbyr studieprogrammet du ønsker, så du som søker er trygg på at du får brukt nærskolepoengene dine. 

Du kan fortsatt rangere skolene i rekkefølgen du ønsker – inkludert skoler utenfor ditt område der du ikke får ekstrapoeng. Om du ønsker å endre søknaden din for å ivareta dette, er det mulig frem til 1. mai.

Fordelen med ordningen er at den gir like muligheter uavhengig av karakterer – og kortere reisevei for alle. 

Forskning viser at nærskoleprinsippet bidrar til sosial utjevning, blant annet fordi det hindrer sortering av elever basert på foreldrenes utdanningsnivå. 

Høyres rene karakterbaserte opptak har bidratt til store forskjeller mellom skolene, der noen undervisningstilbud kun er tilgjengelig for de med høyest karaktersnitt. Vår ordning vil motvirke utviklingen av A- og B-skoler og gi like god undervisning til alle.

Budstikka har skrevet om svært høye søkertall til blant annet Nadderud, som betyr at ikke alle søkere får plass der. 

Dette er dessverre ikke noe nytt, men en konsekvens nettopp av den imagebyggingen som er gjort under høyresidens konkurransemodell. 

Nærskoleordningen bestemmer ikke søkertallene, men på hvilket grunnlag elevene kommer inn.

Selv om søkertallene varierer fra år til år, er det de samme skolene som har hatt flest søkere. Nærskoleordningen bestemmer ikke søkertallene, men på hvilket grunnlag elevene kommer inn.

Signe Sølberg fra Bærum er kommunestyrerepresentant i Bærum og fylkestingsrepresentant i Viken.

Signe Sølberg fra Bærum er kommunestyrerepresentant i Bærum og fylkestingsrepresentant i Viken.

Foto: KARL BRAANAAS

Vi må passe oss for å blande pærer og bananer. Det er skolekapasitet som avgjør hvor mange elever i Asker og Bærum som kommer inn på sitt førsteønske, slik det har vært også tidligere.

Inntaksordning handler om fordeling av de plassene vi har, ikke antall elevplasser på den enkelte skole. Høyre har sittet med makten i Akershus fylke i 12 år og må ta sitt ansvar for at kapasiteten ved de mest populære skolene ikke er høyere. 

I øst, der det er en del «oversøkning», skal kapasiteten snart utvides ved Eikeli. Også ved Bleiker og Asker skal antall plasser økes.

Fylkesrådet har i tillegg planlagt å justere opplæringstilbudet på bakgrunn av søkingen. Dette gjelder selvsagt også for studiespesialisering i Asker og Bærum. 

Det kan derfor bli flere klasser på noen skoler enn nå, innenfor skolenes fysiske kapasitet. Vi skal gjøre vårt for at alle får det læringsmiljøet de ønsker, så færrest mulig faller fra.

Det er synd enkelte partier svartmaler situasjonen. Det er både riktig og viktig med en debatt om skolene våre, men den må baseres på korrekte fakta og ikke skremselspropaganda. Vi ønsker alle elever lykke til med opptaket.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.