Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

På sporet av en krevende boligtid

Ordfører Lene Conradi (H) stilte onsdag opp for å snakke om utbyggingen på Øvre Billingstad. Ett av flere prosjekter nær togstasjonene som vekker motstand i nærmiljøet.

Ordfører Lene Conradi (H) stilte onsdag opp for å snakke om utbyggingen på Øvre Billingstad. Ett av flere prosjekter nær togstasjonene som vekker motstand i nærmiljøet.

Foto: Truls Fenre

Det ulmer langs jernbanesporet gjennom Asker. Utbyggeres planer om blokkleiligheter nær stasjonsområdene får lokalmiljøene til å organisere seg. Facebook-sider går varme, gymsaler fylles til folkemøter. Utbyggerne og kommunen får gjerne det glatte lag.

Senest på Billingstad denne uken, der ordfører Lene Conradi (H) og kommuneplansjef Tor Arne Midtbø i tospann sto ansikt til ansikt med et kritisk nabolag. De betakker seg at Profier og Bane Nor ønsker å bygge 64 leiligheter i Åstadveien.

Hvis Conradi og Midtbø tok toget tilbake mot Asker, kunne de hoppet av på neste stasjon og møtt tilsvarende motstand på Hvalstad. Der er reguleringsarbeidet godt i gang. Skoleutbygging og leiligheter rundt den gule stasjonsbygningen har satt fart på engasjementet. Et innbyggerforslag mot blokkplanene samlet raskt mange underskrifter.

Hvis Conradi og Midtbø tok toget tilbake mot Asker, kunne de hoppet av på neste stasjon og møtt tilsvarende motstand på Hvalstad.

Konflikten er klassisk. Det vekker følelser og engasjement, når nye boligprosjekter kommer i randsonen til etablerte villaområder. Ikke alle er like glade, når utbyggerne banker på døren med tilbud om å kjøpe deres bolig, slik at de kan rive disse og erstatte de med leiligheter.

Slikt provoserer. For de godt voksne som har bodd i et område i flere tiår, kan det opprøre at nærmiljøet er i forandring. For foreldregenerasjonen er gjerne barnas trafikksikkerhet et viktig stikkord.

Askers situasjon er på ingen måte unik. Overalt kan du høre det samme. For tett. For høyt. For mye trafikk. For lite sol og for mye skygge.

De ferskeste eksemplene på slike konflikter i nabokommunen Bærum finner vi på Ballerud og Høvik. Det første nylig vedtatt, det andre fortsatt gjenstand for tautrekking om hvor grensen for Høviks sentrumsutvikling skal gå. 

Utbyggerne presser på for utbygging i Snoveien og Terrasseveien. De får «drabantby» slengt tilbake i fleisen.

Noen drabantby kan det knapt snakkes om på Hvalstad og Billingstad. Heller hvorvidt leilighetsbyggene oppleves som fremmede fugler i de tradisjonelle nærmiljøene. 

Det logiske synes derfor å være småhus, rekkehus og akkurat nå moteuttrykket townhouse. Bortsett fra at en slik logikk er på kollisjonskurs med de overordnede føringene om å bygge tett rundt stasjonsområdene. 

Så noen må ta noen vanskelige valg. 

Lene Conradi fikk kjenne på dette på Billingstad onsdag. Fra før er hun godt kjent med engasjementet på Hvalstad.

Neste stopp, Vakås?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.