Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Øvre Sem skal bevares

Artikkelforfatterne fra Asker Høyre skriver at eiendommen Øvre Sem kan bli vesentlig mer attraktiv hvis den store låven, direktørboligen og hovedhuset og alle de andre byggene bygges opp, renoveres og vedlikeholdes.

FOTO: KNUT BJERKE

Ingvild Tautra Vevatne hadde 9. august et ganske upresist innlegg i Budstikka og forsøker med innlegget å så tvil om ordfører/varaordfører og Ad hoc-utvalgets arbeid. Det mest interessante var at hun tydeligvis ikke husker prosessen og vedtaket i formannskapet der hun selv var representert. Kjøpet av Øvre Sem har sikret våre innbyggere tilgjengelighet til Askers vakreste naturområde for fremtidige generasjoner, bevaring av historiske bygninger og kulturlandskap. Dette er selvfølgelig også et grunnleggende hensyn for oss i Høyre å ivareta i arbeidet med å finne nye langsiktige drivere til Sem Gjestegård.

Bygningsmassen på område er på hele 8.906 kvadratmeter, hvor store deler av denne ikke var vedlikeholdt av tidligere eier, staten. Vi ønsket ikke å belaste skattebetalerne med betydelig oppgradering og fremtidig vedlikehold, derfor var det helt naturlig å søke ut for å finne kommersielle for å ta stedet i bruk. Det at Vevatne mener at denne tilnærmingen er styrt av kortsiktige økonomiske motiver er for oss uforståelig, vi vil hevde det motsatte.

Formannskapet besluttet derfor å nedsette et Ad-hoc utvalg bestående av tre medlemmer, hvor H, Ap og Grønne venner var representert. Ad-hoc utvalget arbeidet for å finne gode løsninger. Etter hvert ble det to hovedspor i dette arbeidet. Det første var et vitenskapelig helseprosjekt, som basert på ulike pasienter skulle gi ny kunnskap og bedret behandling. Det var ikke mulig å skaffe tilstrekkelig finansiering til et slikt prosjekt. Det andre var hotelldrift. Eierne av Olavsgaard og Losby Gods meldte seg som interessenter, de hadde god erfaring og kompetanse – spesielt på å bevare det gamle sammen med det nye.

Det har vært en omfattende prosess etter at Ad-hoc utvalget hadde levert sin anbefaling og Olavsgaard har kommet med mange tilpasninger for å kombinere vern med lønnsom drift. De ulike forslagene fra Olavsgaard har foreløpig blitt stoppet i møte med fylkesmannens miljøvernavdeling. Høyre som parti håper at Olavsgaard for mulighet til å åpne ett drivverdig hotell og serveringssted på Sem Gjestegård.

Øvre Sem er en perle i Asker. Perlen kan bli vesentlig mer attraktiv hvis den store låven, direktørboligen og hovedhuset og alle de andre byggene bygges opp, renoveres og vedlikeholdes. For Høyre er det viktige å sikre tilgjengelighet for innbyggerne og vern gjennom bruk.

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.