Skip to main content
Hva mener du? Del dine meninger med Budstikkas lesere.
Send inn innlegg

Øvre Sem må bevares

De av oss som har satt oss inn i planene for Øvre Sem og Sem gjestegård er svært skeptiske, skriver Ingvild Tautra Vevatne.

Foto: KNUT BJERKE

Venstre var en viktig pådriver i 2014 for at kommunen skulle kjøpe Øvre Sem med sine 370 mål og Sem gjestegård med alle sine historiske bygninger, deriblant NaKuHel.

Dette kunne sikre kommunens naturskjønne areal for allmennheten og gi bygninger som kan brukes til ulike kommunale tjenester og med respekt for historien til småbrukslærarskulen fra 1915.

Det ble flertall for kjøpet, men det viste seg raskt at kortsiktige økonomiske perspektiv ble viktigst for Høyre, ved varaordfører Onarheim, som skulle lede utvalget og se på ulike modeller for bruken av Øvre Sem.

Det kommunale behovet og potensial for eget bruk ble ikke utredet av Onarheim-utvalget, men de anbefalte formannskapet at kommunen skulle selge Øvre Sem. Quality Hotel Olavsgaard er nå aktuell.

Utfordringen er at dagens konferansehotell for Olavsgaard krever en utforming og standard som presser bort mye av naturkvalitetene og krever flere nye store bygninger, veier og parkeringsanlegg på dette vakre tunet.

De av oss som har satt seg inn i forslagene så langt er svært skeptiske, og Peter Paaske med flere, har dermed startet en egen venneforening, «Venner av Øvre Sem».

Fylkeskommunen, Fylkesmannen og Riksantikvaren er de formelle «venner og vaktbikkjer» av naturmangfold og bygninger, og de har gitt klare føringer for bevaring av Øvre Sem og Semsvannområdet.

Jeg er derfor svært overrasket over hvor lenge rådmannen og hans stab kan få fullmakt fra formannskapet til å «forhandle på Olavsgaards vegne» ovenfor våre overordnede myndigheter. Avstanden mellom «bærekraften» fra naturmyndigheter og bygningsvern til et 125 sengers moderne hotell, er ikke forenlig.

Hva koster det i tillegg at Asker kommune kan drive denne prosessen i årevis?

Hva kunne også Øvre Sem gitt kommunen av gode alternativer: internatskole for videregående opplæring i samarbeid med fylkeskommunen, alternativt bofellesskap, korttid og langtid for mange som trenger det og på tvers av generasjoner.

Hva med en mulighet for faste og kortvarige arbeidsplasser for mange mennesker som venter på en tilpasset jobb, i samarbeid med f.eks. Asker Produkt og Nav?

Dette kommunale alternativet ble som sagt aldri påbegynt, og det alternative regnestykket får vi ikke se! Var det rådmannen eller ordfører/varaordfører som stoppet det?

Hvilket parti vil løfte denne saken i neste periode?

Bidra med dine meninger, både på nett og i papir.
Skriv debattinnlegg
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.